Nadzorni odbor Adris grupe dao je u petak suglasnost na potpisivanje ugovora o prodaji TDR-a i ostalih tvrtki vezanih uz duhansko poslovanje British British American Tobaccou (BAT) te predložio Glavnoj skupštini da se iz neraspoređene zadržane dobiti izdvoji 164 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi deset kuna po dionici, objavljeno je u ponedjeljak iz Adrisa.


Nakon što je prihvatio izvješće Uprave TDR-a o provedenom procesu preispitivanja strateških opcija, uključujući i prodaju i prijenos dijela imovine Društva, Nadzorni odbor Adris grupe dao je suglasnost na potpisivanje Ugovora o kupoprodaji poslovnog udjela u društvu TDR, dionica u društvu iNovine, Opresa i Tisak, njegovu provedbu odmah nakon potpisivanja. Pritom je utvrdio i da se time osigurava zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta u Kanfanaru kao i daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adris grupe, pa Glavnoj skupštini predlaže davanje suglasnosti na Ugovor i upotrebu financijskih sredstava ostvarenih tom transakcijom.

Na sjednici je Nadzorni odbor prihvatio i konsolidirana financijska izvješća za 2014. godinu te plan poslovanja za 2015. godinu. Izvješća za 2014. tako pokazuju da je Adris grupa lani ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,48 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 4,89 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,46 milijardi kuna, pri čemu je na domaćem tržištu ostvareno 2,75 milijardi kuna, a na inozemnim 1,71 milijarda kuna prihoda.

Pritom iz Adrisa ističu kako u svom proizvodno-turističkom segmentu ostvaruju 53 posto prihoda od prodaje roba i usluga na inozemnim tržištima, od čega približno 60 posto na EU tržištu, a u posljednjih šest godina Adris je, unatoč krizi, ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza od gotovo sedam posto.

Dobit Adris grupe prije oporezivanja iznosi 402 milijuna kuna, a neto dobit 351 milijun kuna. U rezultat je uključeno i 138 milijuna kuna pripadajućeg negativnog rezultata Croatia osiguranja zbog visokih troškova restrukturiranja.

Nadzorni odbor je predložio Glavnoj skupštini da se iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvoji iznos od 164 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi deset kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 28. srpnja 2015. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 21. srpnja 2015. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

Uprava Adris grupe Nadzorni je odbor informirala i o rezultatima Programa stjecanja dionica kojim nastavlja jedinstvenu i korisnu tradiciju sudjelovanja zaposlenika u vlasništvu tvrtke.

Adris prodao duhansko poslovanje BAT-u

Nešto ranije u ponedjeljak, Adris grupa je izvijestila kako je u Londonu tijekom vikenda potpisan kupoprodajni ugovor kojim je kompanija British American Tobacco (BAT) preuzela TDR i ostale tvrtke Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice, a riječ je o transakciji vrijednoj više od pola milijarde eura.

Ugovor je potpisan u subotu, 30. svibnja, a odnosi se na TDR-a, tvrtke Istragrafika, Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovina i Oprese.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, doseže 505 milijuna eura, navode iz Adrisa.

Ističu i da se kupoprodajnim ugovorom novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Konačnu potvrdu ove kupoprodaje trebali bi dati dioničari Adris grupe, na skupštini zakazanoj za 14. srpnja ove godine.

U povodu potpisivanja kupoprodajnog ugovora, predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adrisa Mato Zadro je izjavio kako su zadovoljni postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite radnika.

"No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana", izjavio je Zadro.

M.M