USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmeta, Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara i još 9 osoba osumnjičenih u aferi Remorker.

-Optuženi se terete zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, poticanja na primanje mita te pomaganja u primanju mita - objavljeno je na internetskim stranicama DORH-a.

Božidar Kalmeta izjavio je za HRT kako ne zna kakva kakva je procedura, niti je još dobio optužnicu u ruke, ali da duboko vjeruje u svoju nevinost. 

-Ništa nisam skrivio i nisam vjerovao da će se ovo dogoditi. Ne znam što mi se konkretno stavlja na teret. Moje djelovanje kao gradonačelnika ničim nije poljuljano', kazao je Kalmeta. Ponovio je kako se radi o političkoj optužnici.

Drugookrivljeni Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu čuo je za optužnicu, ali je nije želio komentirati.

Obrana će u roku od osam dana dati odgovor na optužnicu, izjavio je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vitajlović. 

-O sadržaju odgovora na optužnicu teško mi je bilo što reći jer je još nemamo. Nakon dostave optužnice branitelju i optuženiku, mi u roku od osam dana podnosimo odgovor. Zatim optužno vijeće donosi odluku hoće li ili neće takva optužnica stupiti na snagu - rekao je Vitajlović. 

Podsjetimo, HRsvijet je već ranije došao u posjed insiderskih podataka prema kojima je užurbani izvid u ovom slučaju otpočeo onog trenutka kada je gradonačelnik Zadra imenovan na čelo HDZ-ovog izbornog stožera u IX. izbornoj jedinici.

 

R.H.