Književnik i publicist Hrvoje Hitrec smatra da je srbijanski ministar Aleksandar Vulin i prije izjava na Jadovnom znao da će ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić relativizirati stvari i ne će od njegovih izjava praviti aferu.

-Mogli smo tako i 1991. Milošević i velikosrpska banda divljaju, razmahuje se protuhrvatska histerija, prijeti se, a mi kažemo: Ma pusti ih, ne ćemo se spuštati na tu razinu. Onda oni vade oružje i ubijaju po Hrvatskoj, a mi kažemo: A jesu gadni, ali ne ćemo se valjda mi spuštati na tu razinu. I tako dalje, kao što je rečeno - istaknuo je Hitrec.

Podsjeća također da je uoči Dana državnosti, predsjednica Republike u poslanici  „pobrala" Vesnu Pusić, i to u djelu u kome je vanjsku politiku ocijenila mizernom.

-U poslanici uoči blagdana Kolinda je biranim riječima „pobrala" i spomenutu sestru Pusić, ne imenujući ju, govoreći o vanjskoj politici koja je mizerna, koja je „zanemarila stara prijateljstva, a nova nije stvarala". (Ukoliko se stvarno dogodi da sestra Pusić postane glavna tajnica UN, bit će to isto kao kada je svojedobno, ne tako davno, Vuk Jeremić bio predsjedavajući Vijeća sigurnosti.) Kolindina poslanica i propovijed kardinala Bozanića bile su u mnogim sekvencama nalik kao jaje jajetu - prosuđuje Hitrec u kolumni objavljenoj na portalu HKV-a.

Opsjednutost srbijanskih političara Hrvatskom nazvao je komupulzivno-opsesivnim sindromom

-Srbija ne može bez Hrvatske. Jednostavno ne funkcionira. Hrvatska joj je opsesija. Kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, palila se hrvatska zastava. Uvijek se našla prilika da gori hrvatski barjak. Sada se Vuk Drašković našao pozvanim da potvrdi srbijanski zločin u Srebrenici, ali nije na tome stao te je u istoj rečenicu potegnuo Jasenovac i Jadovno, da ne prekine tradiciju spominjanja Hrvatske ma gdje se neki zločin dogodio. Da se nađe. U Tunisu, u Mianmaru, nije važno, glavno je da završni dio rečenice bude posvećen Hrvatskoj. U medicini se to zove komupulzivno-opsesivnim sindromom - tvrdi Hitrec.

Smatra da je opsesija Hrvatskom vidljiva i u srbiojanskih mafijaša.

-Opsesija je zamjetna ne samo u srbijanskih političara nego i mafijaša. Baš nekako usporedo s Vukovom srebreničkom izjavom (Drašković je autor romana „Nož", sjetimo se), u Hrvatskoj je uhićen drugi jedan Drašković iz kriminalnog podzemlja, kada se vraćao s provoda na Hvaru. Koliko dugo se taj svat provodi po Hrvatskoj, nije poznato meni, ali bit će da obavještajne službe znaju ali nikoga nisu obavijestile. Koliko u ovom trenutku ima srbijanskih mafijaša u Hrvatskoj? A tko to zna, od koga bi se moglo saznati? A tako je od vremena kada su račanovci uništili hrvatsku obavještajnu zajednicu - navodi Hitrec.

Srbijanskom opsesijom vidi i u najavi obilježavanja 5. kolovoza.

-Dobra vijest iz Beograda kaže da će Srbija službeno slaviti 5. kolovoza. Doduše ne kao Dan pobjede, nego Dan sjećanja. Opsesija Hrvatskom se nastavlja, kud oni, tu i mi, vele Srbijanci koji nemaju pravo srditi se na Miloševića: obećao im je da će svi Srbi živjeti u istoj državi, pa sada doista svi (ne baš svi) Srbi iz fantomske krajine žive u Srbiji. Još da ih je tko prognao, hajde de, ali otišli su svojevoljno odnosno voljom svojih vođa. Na pitanje pokojnog dr. Adalberta Rebića koji se našao na licu mjesta, a pitanje je bilo treba li ih zaustaviti, visoki predstavnik" međunarodne zajednice" odgovorio je: „Ne, nikako." - zaključuje Hitrec.

 

R.H.