RTL je nakon ponedjeljka i Slavonije objavio novu anketu. Istraživanja Promocije plus za Liku i Dalmaciju, odnosno za IX. i X. izbornu jedinicu, pokazuju veliku prednost Domoljubne koalicije u dvije izborne jedinice na jugu Hrvatske.

U IX. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, Domoljubna koalicija ima natpolovičnu prednost. Koalicija predvođena HDZ-om tako imaju podršku od 55,0% birača. SDP je drugi s 27,3%. Slijede MOST (4,6%), Živi zid (3,8%) i Lista Stipe Petrine (2,0%). Prevedeno u mandate, HDZ i Domoljubna koalicija osvajaju 10 mandata, a SDP i partneri 4 mandata, javlja RTL.

>>Gdje će SDP pokušati nadoknaditi prednost koju Domoljubna koalicija ima u svojim utvrdama u Slavoniji i Dalmaciji?

U X. izbornoj jedinici, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju, HDZ-ova koalicija je glavna snaga. Tamo je Domoljubna koalicija izbor za 43,3% ispitanih. SDP-u bi glas dalo 33,0%. MOST je treći s 11,0% podrške. Slijede Živi zid (4,1%), ORaH (1,8%) i HSP-HKS (1,6%). To znači - za HDZ 7 mandata, SDP 4, a MOST 1.

Ukupno gledajući, u dosad obrađene četiri jedinice, sudeći prema ovom istraživanju, Domoljubna koalicija ima 32 mandata, SDP-ova koalicija 20, HDSSB 3 i MOST jedan mandat.

 

M.M.