Telefonska anketa agencije 2x1 komunikacije, provedena u razdoblju od 17. do 23. listopada, na uzorku od 1041 ispitanika, u I izbornoj jedinici pokazuje potpunu izjednačenost dviju velikih koalicija.

Prema ovom istraživanju, blagu prednost u I. izbornoj jedinici ima krnja Kukuriku koalicija, koja uživa potporu 27,19 posto. Na drugom mjestu je HDZ-ova Domoljubna koalicija s potporom 25,74 ispitanika. Pored ovih dviju koaliciji, izborni prag prelazi i MOST sa 6,34 posto i ORAH s 5,09 posto potpore. Ostale stranke ne prelaze izborni prag.

Prema ovom istraživanju, dvije velike koalicije u I. izbornoj jedinici osvajaju po šest mandata, a MOST i ORAH po jedan.

Podsjetimo, prije četiri godine u I. izbornoj jedinici uvjerljivo je pobjedila Kukuriku koalicija s 45,65 posto potpore. Druga snaga bio je HDZ s 18,39 a treća Hrvatski laburisti- stranka rada sa 7,68 posto potpore birača.

Domoljubna koalicija blizu natpolovične većine u Saboru

Istraživanjem u I. izbornoj jedinici zaokružen je i ciklus predizbornih istraživanja koje je agencija 2x1 komunikacije provela u deset izbornih jedinica. Prema ovom istraživanju, HDZ-ova Domoljubna koalicija ima prednost u sedam izbornih jedinica a krnja kukuriku koalicija u tri.

Ukupni rezultati ovog istraživanja pokazuju da u deset izbornih jedinica Domoljubna koalicija osvaja 70 mandata, čemu se mogu pridodati i tri sigurna mandata iz XI. izborne jedinice.

Koalicije prevođena SDP-om, prema ovom istraživanju, znatno zaostaje i da su danas izbori osvojila bi 56 mandata.

Vlastiti Klub zastupnika, odnosno po tri mandata, sudeći prema ovoj anketi, imati će HDSSB, IDS, Josipovićeva "Uspješna Hrvatska" i Most, dok će ORAH i ŽIVI ZID u budućem sazivu Hrvatskog sabora imati po jednog zastupnika.

Zastupnici manjina u budućem sazivu Sabora imati će osam saborskih mandata, od čega na srpsku nacionalnu manjinu otpadaju tri zastupnika.

Podsjetimo, za formiranje izvršne vlasti potrebno je najmanje 76 zastupnika.

 

R.H.