Nakon današnje ponude Zorana Milanovića Boži Petrovu, da preuzme mjesto predsjednika Sabora, iz MOST-a su se oglasili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

 

-Čini nam se da još uvijek pričamo različitim jezikom, jer Mostu je najvažnije provesti reforme i postići konsenzus oko istih nego prihvatiti ponude vezane za pozicije, to jest fotelje.

Ipak, nadamo se da je ovo korak prema onome za što se Most zalaže od početka, a to je reformska Vlada i konsenzus oko promjena koje su ključne za oporavak Hrvatske u cjelini. Stoga još jednom ističemo ono što ponavljamo već dva tjedna otkako su krenuli pregovori: želimo prvo usuglasiti reforme i dinamiku njihove provedbe, a tek onda možemo pričati o onome što je zadnjih dvadeset godina bila glavna tema – pozicije u Vladi ili parlamentu.

Mi smo obavili svoj dio posla, prezentirali smo program i reforme i sada je potez na HDZ-u i SDP-u. Od njih čekamo službeno pisano očitovanje. Odluku o bilokakvim potezima Mosta u sljedećim danima donijet će zajedničko tijelo saborskih zastupnika i Nacionalnog vijeća Mosta, a ne jedan čovjek, tako da je ponuda Zorana Milanovića meni promašena - stoji u priopćenju MOST-a.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je pozvao čelnika MOST-a Božu Petrova da preuzme dužnost predsjednika Sabora.

-Pozivam Božu Petrova da se prihvati te nužnosti, to je obveza, a ne fotelja. Kako mi vidimo tu stvar, mi bi da tu dužnost preuzme cijeli Most, mi Petrova kao čelnika Mosta pozivamo da bude na čelu Hrvatskog sabora - kazao je Milanović na današnjoj konferenciji za tisak.

Ustvrdio je da će SDP predloćiti osobu, ukoliko Petrov odbije ponudu.

-Mi ćemo, ako oni to odbiju, predložiti osobu koja će to činiti jer se to mora sad konstituirati. Nužno je izabrati prvu osobu, ne kao fotelju, ne kao figuru, nego kao čuvarsku ulogu. Uloga predsjednika Sabora je važna, kroz te ruke prolazi čitav zakonodavni paket. Radili smo četiri godine, borili smo se protiv nereda i korupcije, rastemo među najvišim stopama u Europi - istaknuo je Milanović.

Poručio je da u zadnja tri tjedna ne govori zbog delikatnosti situacije.

-Neke stvari moramo i možemo mijenjati, a za neke bi morali izaći iz Europske unije. U zadnja tri tjedna sam izbjegavao govoriti jer je situacija delikatna. Imamo treću stranku koja je ostvarila broj mandata bez kojih se ne može formirati Vlada. Ne junačim se okolo, možda HDZ to može, oni šire poruke prijetnje i arogancije. Ja sam predsjednik hrvatske Vlade i SDP-a i s HDZ-om nemam ništa - zaključio je Milanović.

 

M.M.