Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je potpisati sporazum o tripartitnoj vladi koji je ponudio Božo Petrov.

Izaslanstvo HDZ-a zadržalo se na radnom sastanku u prostorijama Mosta u Smičiklasovoj ulici svega dvadesetak minuta. Tomislav Karamarko tom je prigodom predstavnika Mosta upoznao s odlukom Predsjedništva HDZ-a o neprihvaćanju Mostova prijedloga sporazuma o konstituiranju Hrvatskog sabora i formiranje tripartitne vlade.

Nakon izlaska, Tomislav Karamarko je pojasnio razloge odbijanja predloženog sporazuma.

-Nisam mogao pristati na uvjete Mosta te potpisati 'bjanko' papir o podjeli 'ratnog plijena' i raspodjeli mjesta, a bez da se zna ime premijera. Radi se o jednoglasnoj odluci Predsjedništva HDZ na koju pristaju 'mirne duše'. Nisam mogao pristati na specifičan stil ucjene. U mojoj stranci je puno branitelja i socijalno ugroženih ljudi i sa ugledom stranke se ne želim poigravati. Imam i moralne skrupule i želim mirno pogledati u oči svim građanima Hrvatske - kazao je čelnik Domoljubne koalicije.

Pojasnio je kako on osobno i HDZ nisu mogli sudjelovati u pokušaju amnestiranja Zorana Milanovića i njegovih ministara.

-Previše je tu fotelja da bih ih potpisivao, nisam mogao pristati na niz aksioma i uvjeta, ‘prihvati ili odbij’. Ja se ne mogu igrati sa ugledom svoje stranke, dokument jednostavno nisam mogao potpisati, to je nemoguće. Nisam mogao ući u vladu sa strankom koja 4 godina uništava Hrvatsku, koja destruira temeljne vrijednosti hrvatske države, sa strankom koja kaže da joj hrvatski branitelji smrde, sa strankom koja kaže da je hrvatska država slučajna, koji nameću ćirilicu u Vukovaru i puno sličnih primjera. Nije bitno što će dalje biti, novi izbori ili ne, želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima, građanima, vlastitoj djeci i roditeljima. Sad da potpišem da s njima mogu ići u vladu, zajedno sjediti za stolom na način da zajedno radimo, to je nemoguće, ja bih sam sebe negirao kao čovjeka, svoju stranku koja ima svoja načela - rekao je pojašnjavajući razloge zbog kojih njegova stranka nije mogla ući u tripartitnu vladu s SDP-om.

Osvrnuo se na činjenicu da su predstavnici Mosta i SDP-a nastavili su pregovore.

-Gospoda sada sami pregovaraju i rade što hoće. Most imao naviku 'oživljavati' pregovore s SDP-om, pa me iskreno zanima hoće li se to dogoditi i s HDZ-om - zapitao se Karamarko.

 

R.H.