Završio je sastanak Mosta i koalicije Hrvatske raste, čiji pregovori po svemu sudeći idu prema dogovoru o zajedničkom formiranju vlade.

Čelnik mosta Božo Petrov rekao je nakon sastanka da su vrata za Domoljubnu koaliciju sada zatvorena jer su u Mostu već ranije rekli da onaj tko ne potpiše ovaj sporazum izlazi iz igre.

-Mogu se zahvaliti na dosadašnjoj suradnji sa koalicijom Hrvatska raste, možemo reći da smo dali svoje uvjete prije tjedan i pol dana. Na te uvjete danas je pristala koalicija Hrvatska raste. Druga koalicija nije pristala. Nas očekuju još tri dana razgovora, mi se nadamo da će ti razgovori uspješno završiti. Nadamo se kako ćemo do utorka imati mandatara i ostale stvari završene.  Nije bilo nikakvih imena na stolu, razgovarali smo o formatu i načinima kako vidimo buduću vladu i to je to - rekao je Petrov,

Pojasnio je da je zbog nepoštivanja ultimatuma Mosta, Domoljubna koalicija izvan kombinacije.

-Naši uvjeti su bili vrlo jasni, što se nas tiče Domoljubna je koalicija izvan kombinacije. Za naš prijedlog se znalo, tko nije potpisao više nije s nama. Postavili smo jasne uvjete, razgovara se o nestranačkom mandataru ili mandataru iz Mosta - rekao je Božo Petrov.

Zoran Milanović je opetovano ponavljao kako je SDP-ov kandidat za mandatara Božo Petrov.

-Ja sam zadnjih dana izrekao svoj e stavove, naš prijedlog je Božo Petrov i to je to. O drugome ćemo razgovarati, o načinu funkcioniranja vlasti, prema tome ovo je dobar pokušaj da zemlja dobije izvršnu vlast, da vlada nastavi raditi. Bavimo se isključivo političkom kombinatoriko. Ekonomski pokazatelji su bolji nego u zadnjih šest godina, ali ne smijemo to propustiti - istaknuo je Milanović u razgovoru s novinarima.

Istaknuo je kako je "Sabor tu da daje podršku vladi".

-Ako se dogovorimo idemo Predsjednici sa 76 mandata. Da naglasim, ja više neću biti premije. Zanima me da ova stvar funkcionira. Ovo nije rutinski posao. Sabor je tu da daje podršku vladi - rekao je Zoran Milanović.

Podsjetimo, Domoljubna koalicija večeras je napustila pregovore o formiranju tripartitne vlade. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je potpisati sporazum o tripartitnoj vladi koji je ponudio Božo Petrov.

-Previše je tu fotelja da bih ih potpisivao, nisam mogao pristati na niz aksioma i uvjeta, ‘prihvati ili odbij’. Ja se ne mogu igrati sa ugledom svoje stranke, dokument jednostavno nisam mogao potpisati, to je nemoguće. Nisam mogao ući u vladu sa strankom koja 4 godina uništava Hrvatsku, koja destruira temeljne vrijednosti hrvatske države, sa strankom koja kaže da joj hrvatski branitelji smrde, sa strankom koja kaže da je hrvatska država slučajna, koji nameću ćirilicu u Vukovaru i puno sličnih primjera. Nije bitno što će dalje biti, novi izbori ili ne, želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima, građanima, vlastitoj djeci i roditeljima. Sad da potpišem da s njima mogu ići u vladu, zajedno sjediti za stolom na način da zajedno radimo, to je nemoguće, ja bih sam sebe negirao kao čovjeka, svoju stranku koja ima svoja načela - rekao je Karamarko pojašnjavajući razloge zbog kojih njegova stranka nije mogla ući u tripartitnu vladu sa SDP-om.

 

M.M.