Zoran Milanović i njegova grupacija unutar SDP-a u tajnosti pripremaju stranačku konvenciju na kojoj bi Zoran Milanović trebao osigurati još jedan četverogodišnji mandat na čelu ove stranke.

 

U subotu, 16. siječnja, na sjednici koja se još uvijek priprema u diskreciji, članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Hrvatske trebali bi donijeti dalekosežne odluke za budućnost stranke: od analize izbornih rezultata i odgovora na pitanje je li netko odgovoran zbog toga što je stranka završila u opoziciji do (za sada još možda) raspisivanja izbora za predsjednika SDP-a, a onda i konvencije na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo, tvrdi Jutarnji list.

>>SDP – između jugokomunizma i socijaldemokracije

Milanovićevi saveznici, kako se čini, spremaju odgovor i razmišljaju o tome da od Glavnog odbora zatraže raspisivanje izbora u SDP-u, koji se prema Statutu mogu održati za 30 dana. U tom slučaju izbori za predsjednika SDP-a mogli bi se organizirati već u subotu, 20. veljače.

Pošto je za konvenciju potrebno organizirati unutarstranačke izbore na općinskim i gradskim razinama, čini se kako su se Milanovićevi saveznici odlučili za tkzv. obrnutu strategiju prema kojoj bi se unutarstranački izbori trebali održati u ožujku, odnosno tri do četiri tjedna nakon stranačke konvencije i izbora novog, ili potvrde starog, predsjednika SDP-a.

>>Josipu Leki teško pali pokušaji pakiranja Milanu Bandiću

Protiv Zorana Milanovića već su se izjasnili pripadnici tzv. Račanovog lobija poput Ivana Račana, Gvozdena Flege, Davorka Vidovića, Marina Jurjevića ili Šime Lučin. Slično je prošlog tjedna reagirao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a stavove poput njegovih imao i ostali antimilanovićevci kao što su Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Josip Leko, Davor Bernardić i Tonino Picula.

S druge strane, glavni Milanovićevi saveznici u ovim unustranačkim borbama su Peđa Grbin, Gordan Maras, Ranko Ostojić, Željko Jovanović i Siniša Hajdraš Dončić.

>>Marko Melčić: Milanka Opačić je partijska sponzoruša već 20 godina

Za sada je nejasno na čijoj je strani glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan kao i dio moćnog srpskog lobija u SDP-u na čelu sa Milankom Opačić, koja je u Račanovo vrijeme bila uz Račana a u Milanovićevo vrijeme uz Milanovića.

 

J. Zdunić