Iako još formalno nije ni postao premijer, Tihomir Orešković već počinje vrlo ozbiljno raditi na pitanju uravnoteženja rashoda i prihoda hrvatskog proračuna i kreće prema ispunjavanju zahtjeva Europske komisije o smanjenju fiskalnog deficita, javlja Jutarnji list.

Jedan od prvih konkretnih poteza Tihomira Oreškovića jest putovanje u austrijski Kitzbühel već krajem ovoga tjedna, gdje će na konferenciji zatvorenog tipa imati priliku razgovarati s grupom vrlo uglednih međunarodnih investitora.

Razgovor s vlasnicima hrvatskog duga od izuzetne je važnosti. U trenutku kad procjene govore da je hrvatski javni dug premašio 297 milijardi kuna i dosegnuo oko 90 posto BDP-a, sve je jasnije da u slučaju bilo kakvih snažnijih potresa na međunarodnom tržištu kapitala Hrvatska može imati izuzetnih problema s refinanciranjem duga.

Isto tako, jasno je da ovoliki javni dug nije održiv te je međunarodnim i domaćim investitorima nužno ponuditi kredibilni proračun te širi set održivih javnih politika koje će voditi konsolidaciji hrvatskih javnih financija i gospodarstva općenito.

Sve je, naime, jasnije da ni javni dug, kao niti dug sektora poduzeća nisu održivi te se moraju povući potezi koji će uvjeriti investicijsku zajednicu da je mudro ulagati novac u Hrvatsku čak i uz očekivanja nižih prinosa. Sastanak u Kitzbühelu prva je značajna prilika da Orešković i grupa vlasnika hrvatskog duga razmijene mišljenja te pokušaju naći zajednički jezik obostranih interesa.

Okupljanje vlasnika hrvatskog duga u Kitzbühelu događalo se i ranijih godina, o njemu nema previše informacija u javnosti, osim da se na njemu okupljaju zaista značajni financijski igrači.

 

M.M.