Mandatar Tihomir Orešković vratio se iz Kitzbühela i javnosti pojasnio detalje sastanka s predstavnicima investitora i banaka, koje drže 80 posto javnog duga Hrvatske.

Orešković je po dolasku kazao kako je sastanak u Kitzbühelu, na kojem je predstavio plan za kontrolu i smanjenje duga, bio uspješan.

-Želio sam iskoristiti priliku upoznati se sa najmoćnijim investitorima, kako bi pokrenuo optimizam i mislim da sam u tome uspio - istaknuo je Orešković, dodajući da je od njih je dobio je pozitivni 'feedback' i naznake da su spremni investirati u Hrvatsku.

Glavno pitanje investitora je bilo - ima li podršku političke stranke. Orešković je uvjeren u podršku Domoljubne koalicije i Mosta, ali i šire javnosti.

-Inzistirat ćemo na efikasnosti u javnom sektoru bez bolnih rezova - dva glavna transformatora su investicije i europski fondovi. Te fondove moramo iskoristiti kako bi bili pokretač razvoja. Rast možemo povećati kroz investicije u energetski sektor te ulaganje u znanost i obrazovanje - rekao je Orešković.

>>Reforme u znanosti i obrazovanju ključne za izlazak iz "začaranog" kruga

Smatra kako bi i drugi mirovinski stup mogli iskoristiti za bolja ulaganja i investicije od kojih bi u konačnici građani imali puno više koristi.

-Moramo znati što nam je strateški važno. Energetski sektor je svakako strateški važan - to moramo pojačati, a ono što nije strateški važno treba privatizirati - zaključio je Orešković.

 

M.M.