Mogu li se temeljem jedne sudske presude donositi vrijednosni sudovi o osobama koje su u sporu? I smiju li se javno donositi vrijednosni sudovi o dužnosnicima vlasti, na kojoj god razini vlasti bili, ako su jedna od strana u sudskom postupku?

U prilici smo kroz jednu nesvakidašnju sudsku presudu doznati kakvim životom živi jedan lokalni šerif, usput i kako DORH funkcionira na lokalnoj i regionalnoj razini, te kako jedan hrvatski sud, odnosno sudac tumači kazneno djelo 'nametljivog ponašanja'?

Iz sudske presude priložene na kraju ovog teksta u prilici smo doznati ponešto o zavjeri šutnje medija u Istri.

Riječ je o presudi koju je izrekao sudac Općinskog suda u Puli Pavle Peršić i to u predmetu pokrenutom na temelju optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Puli - Stalna služba u Pazinu: okrivljeniku Robertu Radizloviću zbog 'nametljivog ponašanja' izrečena je kazna zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci.

O kakvom se kaznenom djelu radi? Tko je žrtva?

Počinitelj kaznenog djela 'nametljivog ponašanja' je Robert Radizlović a njegova žrtva je nitko drugi do gradonačelnik Umaga Vili Bassanese!

Zbog čega se presuda suca Peršića našla na mrežnim stranicama ovog portala? Odgovor je logičan i jasan: sudska presuda Radizloviću dospjela je u inbox redakcije jer je o nepotizmu gradonačelnika Bassanesea portal objavio nekoliko tekstova - otuda povjerenje izvora informacija o gradonačelniku Umaga. No, zbog vjerodostojnosti je bilo važno provjeriti istinitost dokumenta koji je priložen. Uz mali trud otklonjena je svaka sumnja - tekst presude Robertu Radizloviću je autentičan. Medijima u Istri ova presuda kao zanimljiva pa i intrigantna vijest nije bila za objavu ni kao prolog sudskoj praksi.

No, iz teksta presude nije lako odgonetnuti tko su i u kakvom su odnosu osobe koje se u njemu spominju; izrijekom se ne tvrdi da je Robert Radizlović bivši suprug Sande Bravar Radizlović, no, u spor neupućeni čitatelj iz božesačuvaj skupusanog teksta presude to jedva da može zaključiti. Sanda je pak - kako se nadalje iz presude može deducirati gradonačelnikova prilježnica, i - što nije nevažno - direktorice Turističke zajednice grada Umaga. Također, iz teksta presude se može razabrati da je gradonačelnik Bassanese uznemiravan spornim e-mail porukama (nametljivo ponašanje) a ne njegova bivša supruga.

O kakvom se kaznenom djelu 'nametljivog ponašanja' radi?

Ukratko, u naš kaznenopravni sustav prije dvije godine uvedeno je kazneno djelo 'nametljivo ponašanje' (opisano u čl. 140. st. 1. KZ/11) kako bi se postigla što bolja zaštita osoba koje trpe razne oblike neprihvatljivog ponašanja. Pod tim se kaznenim djelom podrazumijevaju slučajevi u kojima počinitelj uznemirava žrtvu kroz duže vremensko razdoblje zadajući joj osjećaj straha i tjeskobe.

U priručnoj literaturi se mogu naći brojni primjeri presuda pa i ova pravna kvalifikacija: 'Prema članku 140. Kaznenog zakona, kazneno djelo nametljivog ponašanja čini onaj tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba'.

Iz navedene kvalifikacije nije sporno da i obično slanje e-mailova, poruka-prijetnji, može biti oblik nametljivog ponašanja, ali u slučaju Roberta Radizlovića - ako je bila riječ o pokušavanju uspostavljanja kontakta - zasigurno nije bila riječ o prijetnjama. Međutim, nije li razlog opetovanom slanju e-maila gradonačelniku Viliju Bassaneseu mogao biti u činjenici da je Radizlović htio vrednovati ili procijeniti štetu obeščašćivanja vlastitog doma doduše na iznimno nekonvencionalan, neobičan i pomalo čudan način?

Zašto na taj način? Kad bi nemoral imao cijenu možda bi izabrao drugačiji način. Zar nije u pitanju čast a ne novac? Radizlović je načinom na koji je postupio dao do znanja Bassaneseu do kud može ići granica njegove drskosti. Zar je prihvatljivo ponašanje treće osobe (Bassanese) koja obeščašćuje nečiji dom i to čini s drugom osobom (Sandom Radizlović) s kojom prva osoba (Robert Radizlović) ima dvoje djece?

Postupak bez rasprave

Kao što je iz presude vidljivo, sudski postupak je okončan bez provođenja rasprave. Radizlović ju je priželjkivao jer bi dobio priliku braniti svoje stavove i opravdati geste koje je sudac okvalificirao 'neprihvatljivim ponašanjem'. Kroz raspravu bi dobio priliku objasniti kakve se sve stvari događaju u gradu Umagu i Turističkoj zajednici grada, što je motiv njegovog postupanja. Drugim riječima imao bi priliku iznijeti činjenice koje bi teretile gradonačelnika Bassanesea, iz e-mailova koje mu je slao to je posve jasno. Ne samo Basaneseu, nego i svjedocima, gradskim vijećnicima Veljku Ivančiću i Daglasu Korici.

Usput, kroz raspravu bi se mogle provjeriti Radizlovićeve tvrdnja pa i ona da upravo Basanese 'šalje svoje ljude po Novigradu da se raspituju za njega … te da ga prate'.

U jednom od e-mailova Radizlović spominje kako je 'nemoguće da istražitelji USKOK-a najprije izjave da Bassanese neće završiti mandat, a nakon što je na čelo USKOK-a došla jako dobra prijateljica Sandine sestre optužbe budu odbačene'. 'Nije da nemaju što naći', tvrdi Radizlović, 'već ne želi se doći do Sande'.

Kada se dublje pronikne u meritum slučaja jasno je da je presuda bez rasprave išla u prilog gradonačelniku Umaga. Nije u svemu ovome nevažno da je Bassanese bio vd predsjednika županijskog SDP-a, kao što nije nevažno da je njegov politički mentor i zaštitnik Peđa Grbin, prokurist Jakupijevih i Milanovićev opunomoćenik za Istru.

Iako u presudi piše suprotno, svakome tko razumije kontekst presude jasno je da je Robert Radizlović žrtva svoje iskrenosti i načina obrane časti.

No, presuda je pred vama, pa prosudite: tko je prikriveni počinitelj 'neprihvatljivog ponašanja', o čijem i kakvom je moralnom prijestupu riječ.

 

I.M.B.

 

Vezani članci:

-O nacionalnim interesima kroz tri primjera funkcioniranja vlasti

-Istra kao zapadna kapija ISIL-a

-Novi sukobi u istarskom SDP-u: Sankcionirani Maja Šarić i Serđo Popović

-Ivan Mihael Ban: Predizborni manevri

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma (II. dio)