Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u komentaru objavljenom na društvenim mrežama kako će se koncentrirati na reforme u gospodarskom, financijskom i socijalnom području, te kako uvođenje ćirilice nije reformska mjera.

-Spremni smo za provođenje reformi, ali ne i za one koje bi mogle dovesti do novih troškova ili slabljenja hrvatskog nacionalnog jedinstva i teritorijalne cjelovitosti. Prema tome za sad ćemo se koncentrirati na reforme u gospodarskom, financijskom i socijalnom području. Uvođenje ćirilice svakako nam neće biti prioritet u reformi obrazovanja koju također kanimo provesti. Nemam ništa protiv da ćirilica bude izborni predmet onome tko hoće, ali to svakako nije reformska mjera - napisao je Tomislav Karamarko na Facebooku.

Podsjetimo, pitanje uvođenja ćirilice otvorio je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, otvoreno se zalažući da se učenje ćirilice ponovno uvede u hrvatske škole kao obvezno gradivo.

Rektor Boras smatra kako bi nam poznavanje ćirilićnoga pisma pomoglo da bolje upoznamo hrvatsku kulturnu baštinu, i uspostavimo kvalitetniji dijalog s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i nama susjednim narodima - Crnogorcima  i Srbima u njihovim matičnim domovinama, kao i onima u BiH koji se služe ćiriličnim pismom.

>>Reforme u znanosti i obrazovanju ključne za izlazak iz "začaranog" kruga

Prije ovog istupa rektor Boras je razgovarao s vodstvom Domoljubne koalicije te je u ime znanstvene zajednice predložio kandidata za ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

 

M.M.