Logo

Kriza u odnosima Domoljubne koalicije i Mosta je više nego očita. Na brzinu stvoren partnerski odnos, koji u Mostu ne žele nazvati ni koalicijom, poljuljan je nizom nelogičnih poteza neiskusnijeg partnera koji svako malo u javnost izlazi s kontroverznim izjavama i potezima.

Teško je pobrojati sve konkretne situacije u koje su se u vrlo kratkom vremenskom razdoblju praktično zapleli čelnici Mosta. Od Reinerovog skijanja i odnosa prema Ranku Ostojiću kao predsjedniku saborskog Odbora, preko odnosa prema smjeni ravnatelja SOA-e pa sve do naguravanja "stručnih" kadrova SDP-a i SDSS-a u ministarske resore i svojatanja ministarstava na čijem su čelu kadrovi iz Mosta.

Vrlo je malo nedostajalo da se nešto slično dogodi i u odnosu Mosta prema smjeni Gorana Radmana, osobe koja je Most iznimno zadužila u predizbornoj kampanji i njihovom naglom uzletu na političku scenu. Sudeći prema tvrdnjama insiderskih izvora, članovi Mosta su na jedvite jade odlučili podržati smjenu ravnatelja HRT-a. Naravno, nisu pokušali braniti Radmana, nego su svakog predloženog kandidata otvoreno etiketirali manjim ili većim HDZ-ovcem, dok na koncu nisu prihvatili Sinišu Kovačića kao vršitelja dužnosti na čelu HRT-a.

Doista, čudno djeluje ta suradnja u kojoj partnerskoj strani pristupaš na način kao da je u tijeku predizborna utakmica, ili otvoreno neprijateljstvo, a ne formiranje zajedničke vlasti.

Osobito je šokantan, bezobrazan, pa i ucjenjivački, odnos Mosta prema izboru ministra branitelja. Bezobrazan je prema HDZ-u kao stranci koja je, ili bi bar trebala biti, ključni partner Mosta u obnašanju vlasti. Šokantan je i prema glavnom tajniku te stranke Milijanu Brkiću, jednoj od ključnih osoba u vodstvu HDZ-a.

Danas je manje više poznato da je novo poglavlje afere s Milijanom Brkićem u glavnoj ulozi otvorio zapravo Most, odnosno ministar Vlaho Orepić, koji je to i otvoreno priznao u razgovoru za današnji Večernji list.

- Jedini racionalan i prihvatljiv put u ovom slučaju jest ponovni postupak. I tu gospodin Brkić uopće nije bitan. Pristup je takav u odnosu na počinjeno djelo. U nastupnom obraćanju za javnost rekao sam kako želim da sustav funkcionira tako da se određeni događaj „stavi u zakonsku mašinu“, definira se mjera i tek kad se ona odredi, da joj se pridruži ime i prezime - izjavio je Orepić.

>>Odvjetnik Farčić: Netransparentno pokretanje postupaka mimo postojanja nužne regulative nije načelo pravne države

Da je ključni cilj ponovnog otvaranja postupka protiv Milijana Brkića u slučaju navodnog plagijanja diplomskog rada, zapravo pokušaj onemogućavanja njegovog izbora za ministra branitelja i ulaska u vladu dao je nedavno naslutiti i Ivan Kovačić, saborski zastupnik Mosta.

-Očekujemo još kandidata za tu poziciju, kao što je to bilo u prvotnom krugu biranja ministara, kako bi premijer odabrao najboljeg - pojasnio je Kovačić, ne ostavljajući prostora sumnji što Most zapravo želi.

Za razliku od Bože Petrova koji niti ne zna tko je kandidat HDZ-a za ministra branitelja, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, gostujući u četvrtak u HRT-ovoj emisiji "Otvorenom", sasvim je otvoreno najavio strategiju koju će kod izbora ministra branitelja koristiti Most.

-Brkić je kandidat prihvatljiv velikom dijelu braniteljske populacije, a Most očekuje da se ispoštuje procedura i da Brkić prihvati kandidaturu i obavi razgovor s premijerom. Ako Orešković prihvati Brkića, odluku će donijeti Nacionalno vijeće Mosta - kazao je Grmoja, nesvjesno otkrivajući strategiju Mosta.

Dakle, Nacionalno vijeće Mosta će, prema Grmojinim rječima, o budućem ministru Mosta odlučivati nakon njegovih razgovora s premijerom Oreškovićem, ma kad oni bili. Most će tako tijekom odlučivanja raspravljati o navodnoj Brkićevoj odgovornosti na temelju vrlo sumnjivih i očito politikantskih teza koje je eter, kroz ponovno pokretanje postupka, lansirao Mostov ministar Vlaho Orepić, uz potporu odanih mu kadrova Ranka Ostojića.

Nejasno je međutim čuju li Orepić, Petrov, Kovačić i Grmoja uopće sebe ili oholo vjeruju da su Hrvati nepopravljivi naivcii?

Vide li da je političku optužnicu protiv Milijana Brkića pokrenuo čovjek koji je u svome službenom životopisu prešutio vojne škole nekadašnje JNA i djelatnu vojnu službu u istoj zaključno sa 16. 07. 1991. godine. Vide li članovi Mosta da na temelju te politički motivirane optužnice Nacionalno vijeće Mosta može donijeti bilo kakav pravorijek? Iz prostog razloga što nemaju mandat sudbene vlasti.

>>Orepine Orepića Vlaha

Ili je to očajnički pokušaj onemogućavanja ulaska Milijana Brkića u Vladu, temeljen na načelu "kadija te tuži, kadija te sudi"!

Ukoliko je to tako, a činjenice pokazuju da jeste, onda je to pokušaj iznude rješenja, odnosno otvorene ucjene, što je u koliziji s važećim pravnim poretkom Republike Hrvatske! U tom slučaju, to je nadležnost sudbene vlasti!

 

Josip Zdunić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.