Što se doista događalo na sastanku predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, gdje se trebalo raspravljati o proračunu, ekskluzivno je otkrio Jutarnji list.

-Ako je natječaj za ministra branitelja još uvijek otvoren, recite - HDZ ima još 50 kandidata koje može predložiti. Vođenje ministarstva je politička funkcija i čelnog čovjeka ne bi trebale birati udruge. Jeste li tako birali i ministra poljoprivrede - razgovarali ste s predstavnicima svih poljoprivrednih udruga prije nego što ste izabrali ministra?!”, tako se na maratonskom sastanku Domoljubne koalicije i Mosta u ponedjeljak navečer žestio predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber, razočaran stavom premijera Tima Oreškovića i odugovlačenjem oko izbora ministra branitelja.

Sastanak na kojemu je glavna tema trebao biti proračun 2016. premijer je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, započeo konstatacijom: “Proračun je good, good, good. Nema smisla da sad govorim o onome o čemu ću sutra detaljno u Saboru...” I tako je lako raspravu o proračunu zamijenila rasprava o ministru branitelja.

Nezadovoljnici, prvenstveno u redovima HDZ-a, ljutili su se na premijera i pitali ga zašto mu toliko dugo treba da donese odluku. Jedan od glasnijih diskutanata, kako neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih Domoljubnoj koaliciji, bio je i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo (MB 365).

“Sram me je što je u Sabor stigao prijedlog proračuna, a da u njegovu donošenju nije sudjelovao resorni ministar jer još nije izabran”, predbacio je premijeru Oreškoviću Demo i spočitnuo mu što je izblamirao prave kandidate, kandidate koji se mogu smatrati pravim domoljubima.

Suočen s bujicom kritike, premijer Orešković se isprva branio argumentom da je izbor ministra proces i objasnio im da je taj proces u ovom slučaju značio i razgovore s mnogim udrugama prije konačne odluke.

Glavni tajnik HSP-a Pero Ćorić kritizirao je činjenicu da je Vijeće za suradnju zamrlo, a naglasio je kako je nedopustivo “tako degradirati Milijana Brkića.”

Otkrio je kako je potpredsjednik Vlade Božo Petrov jasno rekao na sastanku da on nije bio za Brkića:

“Sebi je uzeo za pravo da sam može odlučivati! Mi kao stranka smo nadživjeli mnoge pa ćemo nadživjeti i Most! Nema toga što će nas promijeniti... Ministarstvo branitelja pripada Domoljubnoj koaliciji, mi smo rekli da je to mjesto za HDZ”, izjavio je Ćorić.

Orešković je po izlasku novinarima ovako opisao razgovore:

“Bilo je good, good, good i malo samo nije bilo dobro. Nije bilo bad, nego malo diskusija”, rekao je i obećao da će u utorak naći vremena za kandidata kojeg bi trebali ponuditi.

Da više nema strpljenja, nije pokušao sakriti ni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, koji je kratko poručio: “Budite uvjereni da to više nećemo dopustiti”.

Božo Petrov nije priznao da je Most blokirao izbor Brkića za ministra. No, neizravno je to ipak potvrdio: “Most je okrenut kandidatima za tu poziciju. Ispalo je kako je ispalo, ali evo, nadam se da će ministar biti izabran u sljedećih tjedan dana”, poručio je Petrov.

Nakon tog maratonskog održan je potom i kraći uži sastanak, kojemu se nije priključio Petrov. U ime Mosta otišao je Miro Bulj, u ime HDZ-a Željko Dilber i Damir Krstičević... U tom je užem sastavu za najžešći ton u raspravi zaslužan Damir Krstičević: “Što smo mi radili tri godine u pripremi kadroviranja da sada nemamo ni ravnatelja SOA-e ni ministra branitelja?” pitao je Krstičević, koji je ponovio stav kako je nedopustivo da branitelji još nemaju svog ministra.

Da je sastanak ipak okončan kompromisom, novinarima je otkrio Miodrag Demo, koji je izjavio da je od premijera Tihomira Oreškovića dobio jamstva da će u utorak biti poznato ime novog ministra branitelja i da će to vjerojatno biti Tomo Medved.

Polemika o proračunu završila je u sjeni ministra branitelja. Dijelom i stoga što su zastupnici dobili obećanje da će za one stavke koje smatraju spornima - rezanje sufinanciranja prijevoza učenika i budžet za znanost i obrazovanje - Vlada uložiti amandmane.

 

M.M.