Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini kako bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

-Jednako tako kao što je Beograd pod pritiskom EU-a započeo dobrosusjedski uređivati odnose s Prištinom, jednako tako mora promijeniti zakon o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije i zajamčiti prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima - rekao je Kovač.

Otvoreno je upozorio da u slučaju neuvažavanja ovih primjedbi pregovori o ulasku Srbije u EU neće moći biti zaključeni.

-Želimo da ove točke uđu u pregovaračka mjerila te da tijekom pregovora budu provedene. Inače pregovori neće moći biti zaključeni - upozorio je Kovač.

Podsjetio je također kako je Srbija zbog pritiska, posebice Njemačke i Velike Britanije da uspostavi dijalog s Kosovom morala čekati na početak pregovora s EU-om dvije godine. Zbog toga se nitko u Srbiji "nije potužio", rekao je Kovač aludirajući na sadašnje pritužbe Srbije da Hrvatska zbog bilateralnih pitanja koči njezino pristupanje EU-u.

Službeni Zagreb zahtijeva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije pa tako i Hrvatske.

-Želimo sa Srbijom imati partnerstvo kako je to slučaj između Njemačke i Francuske. Partnerstvu međutim ne pripada ... da se Srbija postavlja kao sudac za cijelu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj zakon promijeni - istaknuo je Kovač.

Kovač kritizira ponašanje EU-a prema Makedoniji jer je makedonski pristup Uniji blokiran zbog spora oko imena s Grčkom te smatra da bi se o tome trebalo razgovarati s "prijateljima u Ateni" i naći rješenje.

Glede graničnog spora sa Slovenijom nakon istupanja Hrvatske iz arbitražnog procesa budući da ga je Slovenija kompromitirala Kovač kaže kako Hrvatska želi problem riješiti bilateralno temeljem međunarodnog prava te da bi možda u tome mogla prihvatiti i posredovanje.

 

M.M.