Sedam desetljeća nakon sloma ustaškog režima, hrvatski političari su se ovih dana nastavili ispričavati za nešto što je davno trebala biti zatvorena tema.

-Pa dobro, do kad ćemo više osuđivati i ispričavati se za nešto što se dogodilo prije sedamdesetpet godina? Možda najbolje da uvedemo jedan dan u tjednu za takve osude i isprike, a ako to neće biti dovoljno može i po jedan sat svakoga dana. U stvari, možda najbolje da se uvede obaveza nošenja žute vrpce oko ruke na kojoj će pisati ‘osuđujem NDH’ - smatra novinar Marko Jurić.

>>Rodna kuća Milorada Pupovca bila svojevrsni štab pobunjenih Srba

Jurič je uvjerenja kako su se Grabar Kitarović i Orešković zapravo poklonili Miloradu Pupovcu, Ognjenu Krausu i ostalim likovima koji šire laži o Hrvatskoj i za to još dobivaju novac iz državnog proračuna.

-Nimalo nije ugodno vidjeti i čuti te naše političke vođe, ovako pognute glave, bez držanja dostojna državnika.Ovom su se osudom, isprikom, što god to bilo, oni zapravo poklonili Miloradu Pupovcu, Ognjenu Krausu i ostalim likovima koji šire laži o Hrvatskoj i za to još dobivaju novac iz državnog proračuna. Analogno tome, sada će krenuti trgovina oko proračunske stavke za nacionalne manjine koja je ove godine bitno smanjena, a što je ujedno i jedini pravi razlog ove galame koju dižu. Slabe će koristi za Hrvatsku biti od ovakvih ‘vođa’ koji se poput batlera klanjaju kada u prostoriju uđu predstavnici nacionalnih manjina. Otužno je vidjeti koliki su to kompleksi manje vrijednost tako suptilno ugrađeni u svijest hrvatskih političara - ocijenio je Jurič.

Beus Richembergh: Sve je krenulo od izbacivanja Tita s Pantovčaka

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh putem Facebooka je pojasnio kako je sve počelo "izbacivanjem Titove biste s Pantovčaka".

-Nije li upravo ona, teatralno izbacujući Titovu bistu s Pantovčaka, dala krila onima koji su tu gestu iskoristili da svoj šovinistički bijes iskale na hrvatskome antifašizmu i pokrenu novi val relativizacije ustaškoga fašističkog i u samoj svojoj biti protunarodnog, antihrvatskog pokreta? - zapitao se Goran Beus Richembergh, neizravno poručujući kako u današnjoj Hrvatskoj nije preporučljivo dirati u ostavštinu Josipa Broza Tita i jugoslavenskih komunista.

>>Stigmatizirana Hrvatska na križu Povijesti

Smeta mu i činjenica da je predsjednica Republike 'jednako osuđivala sve totalitarizme'.

-Nije li ona ta koja je lani bojkotirala državnu komemoraciju u Jasenovcu, samo da se ne nađe u istome društvu s lijevo-liberalnom vladom, antifašističkim organizacijama i predstavnicima stradalničkih zajednica? Nije li upravo ona sve do sada kad bi je god pitali o ustaškim zločinima uvijek 'jednako osuđivala sve totalitarizme'? - zapitao se Beus Richembergh.

Tomac: Moramo napisati novu povijest

Profesor Zdravko Tomac smatra da je štovatelje J. B. Tita osobito uznemirile neke novootkrivene činjenice o postojanju trostrukog logora Jasenovac.

-Posebno je uznemirilo komunističku povijest i komunističku politiku, činjenice da su otkrivene da je Jasenovec bio trostruki logor, ne samo za vrijeme ustaške vlasti nego i poslije 1945. godine. Uznemirio ih je i film Jakova Sedlara koji o tome navodi niz činjenica i dokaza, zatim društvo za istraživanje istine za trostruki logor Jasenovac koji okuplja poznate povjesničare koji dovode u pitanje povijest Jakovine, Klasića i drugih koji su bili ideološki obojeni i neobjektini u pisanju novije povijesti, branili Tita i negirali komunističke zločine - naglašava Tomac.

>>Povjesničari Blanka Matković i Stipo Pilić odgovaraju Hrvoju Klasiću i Darinku Kosoru

Među one koji na sve načine pokušavaju braniti komunističke krivotvorine o Jasenovcu ubrojio je Srpsko narodno vijeće i Milorada Pupovca.

-Srpsko narodno vijeće koje se, ja bih rekao već godinama pretvorilo ne u Srpsko narodno vijeće nego u političku organizaciju koja vrlo grubo napada Hrvatsku i politiku od Tuđmana pa do danas i ne želi se suočiti s nekim istinama. Svi oni se ne žele suočiti s istinom o broju žrtava i načinu kako se falsificirao i uvećavao broj žrtava u Jasenovcu, događa se mnogo toga što točno revidira komunističku povijest Hrvatske. To je revizija, ali dobra revizija. Moramo napisati novu povijest, istinitu - poručio je Tomac.

Ljubanić: Političari nisu stručni donositi sudove o znanstvenim temama

Analitičar Vladimir Ljubanić smatra da se mit o Jasenovcu i dalje sračunato koristi za ucjenjivanje Hrvatske.

- Mito o Jasenovcu sedam se desetljeća koristi za ucjenjivanje i slamanje Hrvatske. To neistraženo pitanje jednako koriste zagovornici velikosrpske i jugoslavenske ideje, zagovornici komunizma i ravnogorskog četničkog pokreta. U najnovijem igrokazu svi su se oni skrili iza predstavnika nacionalnih manjina. Kako bi u potpunosti sagledali o čemu ovdje radi ključno je sagledati status nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Manjinski predstavnici u Hrvatskoj ucjenjuju i pokušavaju slomiti kralježnicu hrvatskoj državi koja se, pokušajem rješavanjem pitanja Hrvata u Srbiji, usudila uvjetovati pristup Srbiji u EU. Dakle, pitanje Jasenovca i ovog se puta ogleda u slabljenju hrvatskih pozicija na račun Srbije - ističe Ljubanić.

>>Višnja Starešina: Miro Kovač testira Srbiju

Smatra da političari nisu stručni donositi sudove o znanstvenim temama.

-Svako uplitanje političara u povijesne teme, osim deklarativnih izjava, treba javno osuditi. Političari nemaju osnovna predznanja da bi iznosili svoje sudove o najnovijim otkrićima iz područja fizike i kemije, pa tako niti iz povijesti. Pitanje Jasenovca, kao i druga prijeporna pitanja, treba prepustiti povjesničarima i drugim znanstvenicima. Nakon obave istraživanja, neka sa svojim otkrićima upoznaju javnost i tada ćemo znati o čemu raspravljamo - zaključuje Ljubanić.

 

R. Horvat