Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, gostujući u Dnevniku Nove TV, ocijenio je da nije izgubio nadu u suradnju s Mostom, te je naglasio da se cijeli ovaj cirkus događa zbog neiskustva Bože Petrova.

-Ako ste zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom, onda morate zajedno preuzeti odgovornost i za to ako neke stvari ne idu dobro. HDZ je najveća stranka u povijesti hrvatskog naroda i, kao takvi, itekako imamo političko iskustvo za upravljanje hrvatskom državom. A neki, koji su tek sada došli na scenu se, nažalost, polako uče. A u tom učenju ponekad se rade i greške - rekao je Brkić.

Ocijenio je kako se Most 'uhvatio' na SDP-ov mamac.

-Bojim se da su bacili mamac na koji se uhvatio Most i postao instrument u njihovim rukama. Nadam se da će to uskoro shvatiti - upozorio je Brkić. 

Na pitanje hoće li potražiti novog prvog potpredsjednika kako im je to danas sugerirano iz Mosta, Brkić je odgovorio kako HDZ neće dozvoliti bilo kakve ucjene i ultimatume,

-Idemo već jednom postati ozbiljni i rješavati probleme u svojoj kući, u svome dvorištu. HDZ neće nikome dozvoliti da pred nas postavlja bilo kakve ucjene i ultimatume. Isto tako, sigurno nam drugi neće birati ni izbornika niti igrače s kojima ćemo igrati. Dakle, odgovor je, ne.  A što će HDZ učiniti, to će odlučiti nadležna stranačka tijela - poručio je Brkić pitajući se "dokad će vrijediti stav gospodina Petrova- čas ovako, čas onako". 

Upozorio je kako je najvažnije iscrpiti sve mogućnosti da ova Vlada opstane

-HDZ je odgovorna stranka i sigurno ćemo napraviti sve i iscrpiti sve mogućnosti da ova Vlada opstane, da se napokon krene s reformama. Sada su najvažniji razgovori s Mostom - rekao je Brkić.

Smatra kako je najvažnije ukazati Mostu da put kojim su krenuli nije dobar. 

-Sigurno ne idu dobrim putem, ne zbog političkog opstanka ni Mosta niti HDZ-a nego zbog budućnosti Hrvatske. I zbog svih reformi koje je nužno napraviti da bi narod dobro živio - rekao je glavni tajnik HDZ-a. 

Upozorava da u Mostu moraju shvatiti kako su zajednički preuzeli odgovornost za državu.

-Kolege iz Mosta imaju tih pubertetskih problema u upravljanju državom i bojim se da je onu ljestvicu političke odgovornosti koju je nekad imao Zoran Milanović sad preuzeo Božo Petrov. Mislim da se treba maknuti od toga i jednostavno shvatiti da kako smo preuzeli odgovornost tako trebamo i nastaviti raditi ozbiljno za kvalitetu života, a ne se baviti međusobnim problemima - naveo je Brkić.

Dodao je kako je Vijeće za suradnju  aktivno, ali da ne mora raditi isključivo pred očima javnosti.

-Aktivno komuniciramo, aktivno radimo i pripremamo sve one politike i sve one odluke i programe i sva imenovanja koja do sada nisu gotova... Do sada nije bilo nikakvih problema. Naravno, to ide malo presporo u odnosu na ono kako bi mi iz Domoljubne koalicije, prvenstveno iz HDZ-a htjeli, ali uvažavamo činjenicu da kolege iz Mosta nemaju dovoljno političkog iskustva i da se polako uče, ali to sigurno nije nauštrb kvalitete - ocijenio je Brkić.

Odgovarajući na pitanje hoće li ići u 'razbijanje' Mosta, budući da su se pojavile takve špekulacije, Brkić je odgovorio kako "hrvatska javnost zna tko je razbijao Most".

-To je radio SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem. I sada su im gurnuli 'kukavičje jaje' koje su, nažalost, prihvatili. HDZ sigurno neće razbijati Most, HDZ je od prvog dana bio za integralni, jedinstven Most i da zajedno radimo na reformama, da zajedno radimo na kvaliteti života u Hrvatskoj - zaključio je Brkić.

 

R.H.