Nakon višemjesečnih pokušaja inauguriranja stavova da Most bira ministre iz HDZ-ove kvote, posljednjih dana u djelu medija svjedočimo otvorenim pokušajima stvaranja sukoba između Andreja Plenkovića, kandidata za predsjednika HDZ-a, i Zlatka Hasanbegovića, člana Predsjedništva te stranke i prema mnogima najpopularnijeg ministra iz Vlade Tihomira Oreškovića.

Jedan od novijih pokušaja te vrste dogodio se u srijedu navečer, kada je voditelj Dnevnika, SDP-u bliske, N1 televizije, otvoreno pokušao stvoriti taj sukob.

-Gospodin Hasanbegović je čovjek s kojim sam razgovarao prije nekoliko tjedana u Bruxellesu, susreli smo se još nekoliko puta, mislim da je intelektualac, jasno definiranih stavova i s respektabilnom znanstvenom karijerom. On je sigurno jedan od ljudi koji na parlamentarnim izborima može privući velik broj birača - ocijenio je Plenković.

Smatra da se cjelokupna slika rada Oreškovićeve Vlade, kao i ministra Hasanbegovića, zbog kratkoće mandata, ne može realno sagledati.

-Cijela aktivnost, ne samo njega, nego svih ministara, bila je ograničena na samo pet mjeseci, mislim da ćemo cjelovitu sliku aktualne Vlade moći donijeti kroz određeno vrijeme, a najbolje da on sam donese sud koliko je uspio u provedbi programa - istaknuo je Plenković.

.Osvrnuo se i na odustajanje od kandidature Darka Milinovića.

-Odluka kolege Milinovića, predsjednika stranačkog odbora Ličko-senjske županije i člana Predsjedništva, njegova je osobna odluka i ja to cijenim. Pričali smo kako pomoći HDZ-u na najbolji način u ovim okolnostima u pripremama za parlamentarne izbore. Taj razgovor bio je konstruktivan i nadam se da će pomoći konsolidaciji HDZ-a u sljedećem razdoblju - rekao je Plenković.

Dao je i određene naznake programa koji je ovih dana u fazi izrade.

-Mi radimo na programu kojeg ćemo predstaviti stranci i javnosti idućeg tjedna kad završi proces prikupljanja potpisa. Želim vratiti vjerodostojnost HDZ-u i povjerenje birača. Da Hrvatska bude politički stabilna zemlja i da ima preduvjete za gospodarski rast. Daljnja demokratizacija, veća uključenost svih članova pri donošenju novog statuta, a dat ćemo i određene točke koje će biti platforma - kazao je kandidat za novog predsjednika HDZ-a.

Upozorio je da će HDZ u budućnosti biti narodnjačka stranka temeljena na čovjeku i obitelji s jasnim odmakom od bilo koje krajnosti.

-Želim da HDZ bude u identitetskom smislu vrlo precizno definirana, svaki dan radimo u Bruxellesu s Pučkom strankom, utemeljeni smo i na narodnjaštvu, i u središte našeg programa stavljamo čovjeka i obitelj, želimo da naše djelovanje bude u skladu s onim što naši prijatelji u EU žele učiniti. U tom kontekstu, kao stranka matice, nikako nećemo biti stranka krajnosti, želim stabilni HDZ kao okupljajuću, pomirbenu i stabilnu stranku što je i htio prvi predsjednik Franjo Tuđman - istaknuo je.

Istaknuvši kako je Predsjedništvo HDZ-a sastavilo tim za pregovore s mogućim koalicijskim partnerima, izbjegao je očiti novinarski pokušaj konfrontiranja s HSP-om AS, jednim od koalicijskih partnera HDZ-a,

-Ja sam u ovom trenutku u kampanji za predsjednika HDZ-a, orijentiran sam na unutarstranačku raspravu. Predsjedništvo je donijelo odluku i sastavilo tim kolega za razgovore s aktualnim i potencijalnim partnerima. Ja sam otvoren za dijalog s postojećim partnerima, ali i onima koji nisu u okviru Domoljubne koalicije. Buduće koalicije radit ćemo na temelju svjetonazora, ali i na sličnosti naših programa - rekao je.

Nije zelio ulaziti u spekulacije, hoće li ili neće, biti jedini kandidat za predsjednika HDZ-a.

-To morate pitati druge kolege, svatko ovakvu odluku donosi osobno, ja sam svoju odluku donio, za sudjelovanje drugih kolega mislim da ćete morati pitati njih - podsjetio je.

Kao temelj budućih aktivnosti naveo je ažurirani stranački program koji je rađen pred prošle parlamentarne izbore.

-Istraživanje je prije svega odraz i stajališta birača, onih koji su sudjelovali u ovom ispitivanju, recentnih zbivanja na razini Vlade. Ja želim u HDZ unijeti svježinu, optimizam, jednu novu energiju, okrenuti se prema budućnosti i precizno definiranom programu koji smo radili za zadnje izbore, on će sada biti ažuriran, učinit ćemo sve da rezultat HDZ-a bude što kvalitetniji i bolji - rekao je.

Naglasio je sklonost sadašnjim koalicijskim partnerima.

-U ovom trenutku, ja sam orijentiran na unutarstranačku kampanju, želimo kvalitetan rezultat na parlamentarnim izborima, a potencijal koalicija – prednost dajemo postojećim partnerima. Pitanje velike koalicije u ovom trenutku nije na dnevnom redu".

Komentirajući mogućnost velike koalicije nakon izbora, istaknuo je kako se postizborne koalicije stvaraju kao posljedica lošeg izbornog razultata.

-Ja ću se potruditi da rezultati budu puno uvjerljiviji u našu korist - zaključio je Plenković.

 

M.M.