Proslavljeni ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i saborski zastupnik HDZ-a, Damir Krstičević, u razgovoru za Jutarnji list otkriva razloge zbog kojih, zajedno s dr. Miroslavom Tuđmanom, nije želio supotpisati zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića ali i pojašnjava zbog čega je pristao stati na čelo izbornog stožera Andreja Plenkovića, kandidata za predsjednika HDZ-a

I danas tu odluku, nakon koje je uslijedilo neuspješno preslagivanje većine u Saboru i ostavka Tomislava Karamarka vidi pogrešnom i štetnom za HDZ kao stranku.

-Smatrao sam takvu odluku pogrešnom i štetnom za stranku i državu. Ja nisam navikao biti glasački stroj, robot koji diže ruku kada to od njega traže. Naučio sam misliti svojom glavom i promišljati o dugoročnoj ispravnosti postupaka koje poduzimam - istaknuo je Krstičević.

Kao nositelj liste Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici, Krstičević je osvojio više od 40.000 preferencijalnih glasova i HDZ-u donio sedam mandata, Međutim, Tomislav Karamarko ga nije postavio za ministra obrane, što su svi očekivali s obzirom na njegovu stručnost, iskustvo i zasluge na izborima. Sada mu je povjerenje Andrej Plenković, ponudivši mu mjesto direktora kampanje.

- U recentnim političkim previranjima jasno sam iskazivao svoje stavove i neslaganje s nekim političkim odlukama koje su HDZ, ali i cijelu državu, dovele u nimalo zavidnu situaciju. Kritički sam se osvrtao na odluke koje su nas dovele do prijevremenih parlamentarnih izbora, a sada je vrijeme za djelovanje, za konkretan doprinos razvoju zrelijeg i boljeg hrvatskog društva. I dalje sam uvjeren da HDZ, kao stožerna stranka koja je stvarala i očuvala Hrvatsku, mora preuzeti potpunu odgovornost da ovu državu učini boljom. Smatram da to možemo ostvariti uz vodstvo gospodina Plenkovića. Vjerujem da je on ta osoba koja će znati odgovoriti izazovima daljnjeg razvoja stranke, ali i osoba koja će služiti domovini u ulozi hrvatskog premijera. Zbog toga sam pristao i zbog toga je došlo da naše suradnje - rekao je Krstičević.

Smatra da će Plenković kao predsjednik stranke biti spreman saslušati i uvažavati svakog sugovornika.

-Gospodin Plenković jedan je od onih ljudi kod kojih odmah primjećujete izražene intelektualne sposobnosti i ljudske vrijednosti. Kao političar je odmjeren i staložen, spreman saslušati i uvažavati svakog sugovornika. Osoba je snažnog osobnog integriteta koja može zastupati interese većine građana i zadržati njihovo povjerenje. Siguran sam da će i kao predsjednik stranke biti osoba koja zna saslušati prijedloge, kojoj ne smeta preispitivanje ispravnosti smjera kojim idemo. Naravno da se pri tom od svakoga traži i konkretan prijedlog za promjenu ili poboljšanje. Upravo na tome gradimo i našu kampanju, predlažemo nužne i konkretne promjene i poboljšanja na korist našem narodu. Vjerujem da će stranka pod njegovim vodstvom biti ujedinjena, da ćemo se natjecati idejama, rješenjima, inovacijama, a ne povijesnom ulogom naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro - istaknuo je te dodao da istinski vjeruje da će Plenković pobijediti na izborima za predsjednika stranke, ali i da će HDZ pod njegovim vodstvom pobijediti na parlamentarnim izborima i povesti Hrvatsku putem boljitka.

HDZ u budućnosti vidi kao modernu europsku demokršćansku stranku.

- HDZ je stranka koja je stvarala i očuvala hrvatsku državu. Gradila se u vihoru Domovinskog rata, bila uz narod kada je bilo najteže i zato će ona uvijek imati elemente narodnjaštva. Danas, uz te elemente, HDZ treba biti moderna, europska demokršćanska stranka. Stranka koja uvažava sve različitosti, svačije ideje i bori se za boljitak svakoga hrvatskog građanina. Siguran sam da će pod vodstvom gospodina Plenkovića upravo to biti prepoznatljivi elementi političkog djelovanja HDZ-a - ustvrdio je.

Vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u vidi temeljnim preduvjetom na putu do pobjede na predstojećim izborima.

- Prije svega želimo vratiti vjerodostojnost HDZ-u i vratiti povjerenje birača. Da građani prepoznaju HDZ kao onu snagu koja će Hrvatsku učiniti politički stabilnom zemljom koja ima preduvjete za gospodarski rast. Želimo poticati daljnju demokratizaciju stranke, veću uključenost svih članova pri donošenju novog Statuta. Smatramo da su temeljne organizacije stupovi stranke na kojima moraju počivati sve bitne promjene u stranci. Želimo spajati, a ne dijeliti unutar HDZ-a, a kruna svega bit će izborna pobjeda na predstojećim parlamentarnim izborima - ističe popularni "Krste".

Osvrnuo se i na sustav nacionalne sigurnosti, naglašavajući da je aktivnosti sigurnosnog sustava moraju temeljiti na ranom prepoznavanju ugroza i izazova te prevenciji nastanka sigurnosnih incidenata.

-Kada govorimo o sustavu nacionalne sigurnosti, očekujemo da taj sustav osigura sigurno okruženje te zaštitu i promociju nacionalnih interesa Hrvatske, a poglavito kroz zaštitu ljudi, gospodarstva, infrastrukture, prirodnih resursa i državnog teritorija kao pretpostavki gospodarskog prosperiteta države i blagostanja njenih građana. Pri tome sustav nacionalne sigurnosti uzima u obzir sve poznate i novonastale ugroze i izazove, moguće sudionike te posljedice ugroza nacionalne sigurnosti. Sustav nacionalne sigurnosti mora se temeljiti na ranom prepoznavanju ugroza i izazova te prevenciji nastanka sigurnosnih incidenata.

Recentna zbivanja u svijetu dokaz su da su današnje sigurnosne ugroze i rizici kudikamo kompleksniji nego ranije. Odgovori na tu kompleksnost ugroza i rizika ne mogu biti parcijalni, već moramo integrirati sposobnosti i potencijale vojske, policije, sigurnosno-obavještajnog sustava, civilne zaštite, diplomacije, gospodarstva, sve ovisno o tipu ugroze i veličini tog rizika. Siguran sam da je mnogima danas jasno, nakon kaosa s izbjegličkom krizom, nespretnosti i nespremnosti s kojima smo se suočavali i u situacijama većih elementarnih nepogoda, da nemamo sustav kriznog upravljanja u kojemu se mora jasno znati tko i kako angažira i upravlja potrebitim elementima cjelokupnog sigurnosnog sustava. Zamislite samo kakva bi bila reakcija institucija sustava nacionalne sigurnosti u slučaju terorističkih napada na tlu Hrvatske. Ne možemo se više suprotstavljati novim sigurnosnim izazovima s tradicionalnim preventivnim mehanizmima. Zato je i jedno od temeljnih određenja politike HDZ-a - sigurna Hrvatska. A da bismo živjeli u sigurnoj Hrvatskoj, moramo sve postojeće elemente, nominalno i organizacijski nedefiniranog sigurnosnog sustava, institucionalno i organizacijski transformirati i uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, kao proaktivni sustav zaštite domovine - zaključio je.

 

M.M.