Bivši bavarski sudac Bernd von Heintschel-Heinegg, u današnjem je nastavku suđenje bivšim djelatnicima Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, u Münchenu, kao nalogodavca ubojstva Stjepana Đurekovića označio bivšeg komunističkog dužnosnika Miku Špiljaka.

Odgovarajući na pitanja bivši bavarski sudac Bernd von Heintschel-Heinegg, koji je svojevremeno ispitivao bivšeg Udbina agenta Vinka Sindičića, spomenuo je među ostalim Sindičićev iskaz da je upravo Josip Perković organizirao akciju oko ubojstva Stjepana Đurekovićeva, a uz pomoć svog doušnika Krunoslava Pratesa.

Važna točka bio je ključ garaže, rekao je bivši bivši sudac, istaknuvši da je kao nalogodavca Đurekovićevog ubojstva naveo komunističkog političara Miku Špiljka. Opisao je odnos Sindičića i Perkovića, potvrdio je da su se sastali nakon što je Sindičić izišao iz zatvora u Švedskoj.

Odgovarajući na pitanje Perkovićeva branitelja Wegnera ima li ikakvih dokaza, svjedok je rekao da je to bio usmeni iskaz. Rekao je i kako je Perković bio u SDS-u, a Sindičić je govorio da je u tajnoj službi a ne u Udbi.

Tko je naredio prema Sindičiću ubojstvo Đurekovića, zanimalo je Mustačevog odvjetnika.

Svjedok je rekao - Mika Špiljak i dodao kako je prema tom iskazu Perković preuzeo organiziranje ubojstva Đurekovića.

-Perković je Pratesu davao naloge - prenio je bivši sudac Sindičićeve riječi.

Sudac Manfred Dauster, kako se doznaje, još nije odlučio hoće li sutra svjedočiti Vinko Sindičić i Josip Perković.

Podsjetimo, na Perkovićevom iskazu i na prolongiranju presude zakazane za 27. srpnja na kraj rujna ili početak listopada, razdoblje nakon održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, zagovara Anto Nobilo, jedan od odvjetnika Josipa Perkovića.

 

M.M.