Miro Barešić dobio je spomenik na mjesnom trgu u Dragama. Na svečanom otvaranju upriličenom u nedjelju navečer nazočili su, među ostalim, ministari Tomo Medved i Zlatko Hasanbegović, generali Ante Gotovina, Željko Glasnović, Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, saborski zastupnici Ivan Tepeš, Pero Ćorić i Miro Bulj, pripadnici brojnih braniteljskih udruga i mnogi drugi.

O Barešiću koji se početkom Domovinskog rata vratio iz iseljeništva i 1991. godine, a poginuo je u jednoj akciji u zaleđu Biograda pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, uoči otvaranja, govorio je prof. Josip Jurčević.

- Miro Barešić je mučenik i heroj koji je kroz sve svoje najbolje godine zastupao hrvatske vrijednosti. Proganjan i omalovažavan, Miro je bio dosljedan i vratio se, stavio se domovini na raspolaganje - izjavio je Jurčević.

Biranim riječima nazočnima se obratio i ministar branitelja Tomo Medved.

- Miro Barešić je jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije djelo i žrtvu moramo poštovati. Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osjećao nepravdu koja se sustavno nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je 'branitelj prije branitelja'. Vratio se iz Paragvaja iako je znao da su u Hrvatskoj i ljudi koji su ga proganjali, ali je sudjelovao u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku - rekao je na otvorenju spomenika ministar branitelja Tomo Medved.

Spomenik Miri Barešiću je izradio akademski kipar Ivan Kujundžić, otvorili su ga članovi njegove obitelji, a blagoslovio ga je umirovljeni nadbiskup ličko-senjski Mile Bogović.

 

M.M.