Visoki zemaljski sud u Muenchenu osudio je bivše šefove jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pripremi i organiziranju ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Čitajući presudu predsjedavajući sudac Manfred Dauster rekao je da troškove postupka snose osobno Josip Perković i Zdravko Mustač. Odgovarajući na optužbe Perkovićevog odvjetnika Nobila, kazao je da njemačka tajna služba BND nije ni morala davati dokumente, te da je samo polovična istina da je hrvatska otvorila svoje arhive.

Pojasnio je da su mnogi akti iz hrvatskih arhiva prebačeni u privatne arhive, posebice uoči početka Domovinskog rata. Slovenske vlasti su znatno surađivale rekao je sudac. U Srbiji i BIH nije tako. U BiH su spisi u rukama nasljednih organizacija SDS-a BiH. Za policiju Bavarske kazao je da je radila po zakonu. Dokumenti koje smo tražili nisu potpuni, a oni traženi iz Beograda BiH i Crne Gore nisu stigli. Sudac je spomenuo svjedoke Špiljka, Flekovića i Gazija.

-Gazi je potvrdio da su Đurekovića istraživali u sklopu afere INA. Fleković je posvjedočio da Đurekovic nije oštetio INU, niti je bio u stanju to učiniti. Svjedočenje Jelića I Pratesa sudu je objasnila djelovanje Đurekovića koje je SDS-u bilo poznato - rekao je sudac Dauster tijekom čitanja presude.

Tijekom čitanja presude objasnio je Mustačevu i Perkovićevu ulogu u to doba. Opisao je kako se ubojstvo dogodilo, ali i funkcioniranje gospodarstva SFRJ te ulogu jugoslavenske tajne službe u isisavanju novca iz tadašnjih gospodarskih subjekata i njegovo transferiranje u inozemstvo. Osobito se osvrnuo na ulogu INA-a, tvrtke koja je od šezdesetih godina prošlog stoljeća bila zamajac razvoja hrvatskog gospodarstva, te na ulogu jugoslavenskih službi koje su, prema navodima iz presude, štitile kriminal i odliv novca u inozemstvo.

-Motiv za uklanjanje Đurekovića utemljen je kako njegovim  djelovanjem i upletenosti u malverzacije u Ini. Smatralo se da bi eliminacijom Đurekovića bio uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama u visini od nekoliko milijuna dolara postao veliki teret za republičko vodstvo - rekao je Dauster.

-Hrvatske vlasti nemaju zastaru za ubojstvo, nisu učinile potrebno, pitanja o tome treba postaviti hrvatskim vlastima. Mustač je u to doba bio voditelj SDS-a Zagreb i zamjenik ministra, Perković voditelj odjela i vodeći oficir doušnika Pratesa - rekao je sudac.

Zatim je rekao kako su obojica optuženih poznavala dobro tadašnje stanje i uvjete, Mustač je bio politički voditelj službe i sudjelovao je u ubojstvu, Perkoviću je zapovjedio planiranje i logisticku izvedbu ubojstva, imao je doušnika Pratesa u čijoj je garaži tiskari ubijen Đurekovic.

-Mustač je bio na sjednicama Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, izvješćivao je o Đurekovićevoj neprijateljskoj djelatnosti koja će kako je rekao zainteresiranom Stani Dolancu eskalirati - pojasnio je sudac Dauster.

Podsjetimo, Njemački je sud tražio je Perkovićevo i Mustačevo izručenje od 2009. Međutim, Milanovićeva je Vlada uz potporu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, s ciljem onemogućavanja njihovog izručenja, donijela poseban zakon prozvan Lex Perković. Nakon pritiska, sporni zakon je izmjenjen ali je opstrukciju izručenja pokušao DORH. Na koncu su Perković i Mustač ipak izručeni. Nakon 22 mjeseca, koliko je trajao sudski proces, jutros je izrečena prvomoćna presuda.

Ovo je druga presuda za ovo kazneno djelo počinjeno na njemačkom tlu 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena. Godine 2008. na istom sudu hrvatski državljanin Krunoslav Prates osuđen je na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu. Sud je tada ustvrdio da je Prates ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao optuženom Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima.

 

M.M.