General Pavao Miljavac u razgovoru za Globus upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje protiv hrvatskih branitelja iz HV-a i HVO-a dižu vlasti u Bosni i Hercegovini, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna.

-Od optužnica iz Srbije još su opasnije optužnice iz Sarajeva protiv pripadnika HV-a i HVO-a. Ima ih više od 900. Na njima sam i ja i još pet-šest hrvatskih generala - otkriva u velikom intervjuu Globusu u povodu obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora i raniji načelnik Glavnog stožera HV-a.

Upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje idu s preambulom "bio je član udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška".

-Opasno je i neprihvatljivo to što masa njih ide s preambulom ‘bio je član udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška’, govore o nečovječnom postupanju, a nemaju nikakvih konkretnih dokaza. Tu se čak ne radi ni o čvrstoj zapovjednoj odgovornosti. To je opasno i za Republiku Hrvatsku, jer se mijenja tijek povijesti, ispada da si bio agresor, što nije točno - upozorava Miljavac.

Kao čovjek i kao visoki vojni zapovjednik zaslužan za oslobađanje ne samo Hrvatske nego i velikog dijela Bosne i Hercegovine ogorčen je konstrukcijama i optužbama.

-Apsurd je da sam se borio za ovu državu i bio na visokim položajima i nikada nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni u Sarajevu sad izmišljaju, vidio sam konkretno što se mene tiče, zapovjednu odgovornost za dvojicu ubijenih i jednog ranjenog vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako? - pita se više puta odlikovani general HV-a.

Upozorava da se ne može nekoga osuditi jer je bio pripadnik HV-a ili HVO-a.

-Napominjem, veliki je broj optužnica iz BiH protiv hrvatskih branitelja. To nije samo pravno pitanje, prije svega je političko. Ne možete vi nekog osuditi samo zato što je bio pripadnik HVO-a ili HV-a. Nikakve agresije tamo nije bilo. Ako krenu s tim optužnicama ozbiljno, hrvatske vlasti to neće moći ignorirati - upozorava Miljavac.

>>

Podsjetimo, predsjednik Haaškog tribunala Carmel Agius nedavno je u odluci Žalbenog vijeća podsjetio da se niti u jednoj odluci i presudi Haškog suda imena Tuđmana, Šuška i Bobetka ne spominju u kontekstu odgovornosti, niti se na bilo koji način navodi govori o odgovornosti Republike Hrvatske kao zemlje.

 

M.J.