Nekadašnji glavni analitičar Ive Josipovića i prema srbijanskim medijima "deseti najmoćniji Srbin svijeta", Dejan Jović, okomio se ovih dana na bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ocijenjujući da je on bio opasnost za slobodu i slobodnomisleće ljude u Hrvatskoj.

-G.Karamarko bio je opasnost za slobodu u Hrvatskoj. Da mu je uspjelo uzeti svu vlast, djelovao bi zabranama i poticanjem straha kako bi ušutkao slobodnomisleće ljude, ili ih natjerao da emigriraju. Njegova je vizija Hrvatske isključivala opoziciju i pluralizam, a pojam "dobrog građanina“ u toj je viziji reduciran na uski krug ideološki zadrtih nacionalista. Tamo gdje je uspio zavladati – u HDZ-u – nije se više čula ni muha, a kamoli ikakva opozicija - tvrdi Dejan Jović u interviewu koji je ovih dana objavila Slobodna Dalmacija.

Istakuvši da je Hrvatska ipak nešto "tvrđi orah" za takve ideje i prakse, i to zahvaljujući "onim nezavisnim medijima i pojedincima koji se nisu dali impresionirati g. Karamarkom, niti zastrašiti zbog toga što radi njegov ministar kulture", ocijenjuje da bi i manje liberalan lider od Andreja Plenkovića "izgledao kao svjetlo na kraju mračnog tunela".

. -Nakon njega, međutim, čak i manje liberalni lider od g. Plenkovića izgledao bi kao svjetlo na kraju mračnog tunela.Takva percepcija je direktan izraz stanja koje je za sobom ostavio g.Karamarko. Nakon njegova ekstremizma, čak su i nekadašnji simboli "desnog HDZ-a“, kao što su g. Stieri g.Šeks, percipirani kao "umjerenjaci". G.Plenković, u tom smislu, dolazi kao neki "osloboditelj", pa mnogi smatraju da je već postigao mnogo. Na neki način, ta situacija podsjeća na dolazak Obame nakon mlađeg Busha: već samom činjenicom da je pobijedio, postigao je mnogo – čak i ako smo, racionalno gledano, mogli pretpostaviti da je njegova parola "Yes, we can“ samo lijepa fraza, koja se neće ostvariti.

SDP vidi kao stranku koja je u ozbiljnoj krizi.

-U Hrvatskoj je za opoziciju zadužen SDP, tako da sudbina pluralizma u njoj i dalje ovisi uglavnom o toj stranci. SDP je, međutim, u ozbiljnoj krizi identiteta i nalazi se pred izborom: treba li im "copy-pasted Plenković" ili netko radikalno drukčiji od njega. Oba moguća odgovora nose sa sobom neke rizike, a ako SDP ne nađe odgovor na to pitanje, pojavit će se netko drugi - možda čak i Most - u ulozi glavne opozicijske stranke - uvjeren je Jović.

Prokomentirao je i fenomen Mosta za koji kaže da se ponaša poput opozicije u vlasti.

-Most, zapravo, treba odlučiti želi li ulogu glavne opozicijske stranke ili će biti samo "suradnici" g. Plenkovića. Most pokušava biti "opozicija u vlasti", ali – naročito s obzirom na dosadašnje neuspjehe slabijih koalicijskih partnera – možda bi im bilo korisnije da, ako SDP oslabi, postanu glavna opozicijska stranka. No, da upotrijebim izjavu Donalda Rumsfelda, tu ima još mnogo nepoznatih nepoznanica - ističe Jović.

Poput Milorada Pupovca, smatra da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda.

-Primjerice, u Donjem Lapcu, kao što je uvjerljivo u svom dokumentarcu pokazaoMiloš Vlaisavljević, tek poneki Srbin radi u Hrvatskim šumama i u policiji – gdje su tradicionalno radili mnogi Srbi iz tog kraja – ali, na to kao da smo se navikli, jer se ne radi o "nama", nego o "njima". Sela u kojima Srbi žive bez struje: ista ili slična stvar. Akademska istraživanja pokazuju da osobe s prepoznatljivo srpskim imenom i prezimenom imaju čak i u Zagrebu za trećinu manje šansi da se zaposle u odnosu na osobe s prepoznatljivo hrvatskim imenima – iako imaju potpuno iste uvjete. Je li se netko zabrinuo zbog toga? - pita se Jović.

Položaj Srba u Hrvatskoj uporedio je s položajem Hrvata u Titovoj Jugoslaviji.

-Sjećamo se svi kako je jedan od glavnih prigovora na socijalističku Jugoslaviju bila podzastupljenost Hrvata u javnom sektoru. U redu. Ali, kad se to događa drugima u Hrvatskoj – onda se već i samo ukazivanje na to smatra nekim zahtjevom za privilegije. Ako netko misli da su Srbi privilegirani u Hrvatskoj, neka postane Srbin ili neka simulira da je Srbin, nitko mu to ne brani, pa će i sam uživati i tim "privilegijima" - zaključuje nekadašnji glavni analitičar Ive Josipovića i prema pisanju srbijanskih medija "deseti najmoćniji Srbin svijata".

 

M.M.