Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska osnovat će zajednički multinacionalni centar u kojem bi se uvježbavale zračne snage za specijalne vojne operacije. Već su ih nazvali "Delta Force" za Sredozemlje, koje ostaje europsko geostrateško središte. Baza bi im mogla biti u našoj zemlji.

U tom multinacionalnom centru uvježbavale bi se zrakoplovne postrojbe namijenjene provedbi zadaća specijalnih vojnih operacija. S obzirom na to da je projekt u inicijalnoj fazi, ne zna se mnogo, no, u kojem bi se smjeru mogao razvijati i s kakvim posljedicama za Hrvatsku u emisiji HRT-a Tema dana govorili su umirovljeni admiral Davor Domazet i vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

-Riječ je o jednoj dodatnoj sposobnosti za specijalce i ta dodatna sposobnost zračnog transporta, napada zrakom, je jedna atraktivna stvar, ali jedna jako skupa sposobnost. Ove četiri zemlje su dosta stegnute svojim obrambenim proračunom i mogućnostima. Vrlo vjerojatno nijedna nema sredstava za tako nešto napraviti sama. Kad bi NATO i SAD dali oružje onda bi to vjerojatno jako ubrzalo  postupak, inače je to na jako dugačkom štapu - smatra Tabak.

Admiral Domazet smatra da je to u prvom redu poruka Rusiji.

-Te četiri zemlje nemaju potencijala za ovakve operacije i onda se to može gledati u geopolitičkom kontektstu i novom preslagivanju Europe. Zaoštrilo se između NATO-a i Ruske Federacije te SAD-a i Kine u južnom kineskom moru. Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska su na Crnom Moru i Jadranu. To je jugoistok Europe u geopolitičkom smislu i to je poruka prije svega Rusiji - smatra Domazet.

S obzirom na to da je ovaj vojni projekt još u inicijalnoj fazi, u Ministarstvu obrane o njemu ne žele previše govoriti. No, u priopćenju koje su poslali HRT-u ističu da u skladu s preuzetim ciljevima NATO-a Hrvatsku čeka ustrojavanje zračne komponente specijalnih snaga.

Podsjetimo, pismo kojim su Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija potvrdile namjeru zajedničke suradnje na području razvoja zračnih sposobnosti specijalnih snaga, potpisano je na marginama ministarskog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća.

 

M.M.