Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je utorak navečer da s američkim potpredsjednikom Joem Bidenom nije konkretno razgovarao o blokadi srbijanskih pregovora s EU-om, nego o tome kako Hrvatska može pomoći zemljama jugoistočne Europe na putu u EU i NATO.

Plenković je novinarima u Pazinu potvrdio da je razgovarao s Joe Bidenom, ali da se o blokadi Srbije raspravljalo "vrlo načelno".

-Nije bilo govora konkretno o blokadi, nego o procesu pristupnih pregovora, odnosno kako da u tom cijelom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvima bude od pomoći našim susjedima - rekao je Plenković.

Komentirajući Vučićeve izjave, istaknuo je da su "stvari vrlo jasne i transparentne".

-Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterija koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni. Glede poglavlja koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina. Očekujemonapredak Srbije u tom pogledu - istaknuo je Plenković.

SAD inzistira na euroatlanskom pristupu

Bijela kuća priopćila je ranije da su Plenković i Biden razgovarali o euroatlanskim integracijama država Jugoistočne Europe, otkrivajući koliko je za SAD važno da sve države Jugoistočne Europe uđu u NATO i EU.

U priopćenju se kaže da su Biden i Plenković razgovarali o važnosti euroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

-Čelnici su se suglasili da ćenapredakprema tom cilju pridonijeti miru, stabilnosti inapretkucijele regije - kažu u Bidenovu uredu, ne navodeći pojedinosti.

Vučićeve antihrvatske  izjave

Podsjetimo, nakon što je Srbija u Bruxellesu u utorak otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Unijom, srbijanski premijer Aleksandar Vučić optužio je Hrvatsku da je bila jedina članica EU-a koja se protivila otvaranju trećeg poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu. 

Vučić je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, kao i SAD-u rekavši da je Biden u utorak poslijepodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori, prenijela je agencija Tanjug.

Srbijanski premijer, ne birajući riječi, okomio se na Hrvatsku.

-Lekciju od onih koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska, to ne priznamo. Te lekcije u Srbiji neće proći. Lekciju da nam drže oni koji se plaše naše čokoladice, onih koji optužuju naše manjine, koji podupiru teroristima spomenike i najgore nacističke pozdrave, ocjenjujemo kao težak kompleks.

Ne želimo floskule od onih o velikosprskoj agresiji, neka vide koliko su krvi prolili i neka vide kako je ta agresija završila, s više od 250 tisuća prognanih Srba. Valjda bi trebalo da i ono malo protjeraju. Tu cijenu više nećemo plaćati. Nama nitko nije platio cijenu za više od 500 tisuća ubijenih Srba u Jasenovcu I drugim mjestima NDH. Nećemo dopustiti da nas ponižavaju oni koji pozdravljaju ustaške teroriste i pozdrave i zastave - istaknuo je Vučić na konferenciji za tisak.

Međutim, zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja Meglena Kuneva potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve. Većina bugarskih pitanja odnosi se na prava bugarske manjine u istočnoj Srbiji.

Sudeći prema diplomatskim izvorima isto su postupili Mađarska i Slovačka.

Nikolić: Potrebna nam je suradnja s Rusijom

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u utorak da je Srbija mogla blokirati Hrvatsku na putu u EU, ali to nije učinila zbog dobrosusjedskih odnosa te je poručio da zapreke Srbiji na europskom putu neće promijeniti smjer zemlje kojoj je potrebno oslanjanje na Kinu i Rusiju.

U priopćenju iz Nikolićeva ureda navodi se da srbijanski šef države nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU-a te dodaje da je i Srbija mogla blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali to nije učinila.

-Mi smo imali mnogo razloga i mogli smo spriječiti ulazak te zemlje u EU, ali to nismo učinili u želji da ostvarimo dobrosusjedske odnose i pokažemo dobru volju. Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose stvaraju sve veći otpor s njihove strane - priopćio je Nikolić.

Poručio je da Srbija cijeni europske vrijednosti, ali da joj je potreban i oslonac na Rusiju te je istaknuo izvanrednu suradnju s Kinom, azijskim, afričkim zemljama i cijelom Južnom Amerikom.

 

M.M.