Svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada "Didak" održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac Didak Buntić. Prema službenim podacima, u razdoblju, između 1917. i 1919., zbrinuto je i spašeno više od 17 tisuća djece.

-Taj je pothvat pokazao zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisuća ispaćene i gladne djece iz Hercegovine, Bosne, Istre, Kvarnera, Rijeke, Dalmacije i Slovenskog primorja, zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema koji su ih ugostili i prehranili - istaknuo je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke.

Skup su pozdravili predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović tom prigodom uručeno je priznanje Didak za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića.

-Taj dobri franjevac je bio vizionar koji je u vrijeme strašne gladi omogućio opstanak naroda šaljući djecu u bogatu Slavoniju. U njegovom vlaku spasa prema Slavoniji našla djeca svih vjera i nacionalnosti jer ih kao pravi pastir nije dijelio, već prigrlio onako nemoćne i prestrašene pokazujući primjerom da je ljudima živjeti jedni s drugima a ne jedni protiv drugih. Takvim je primjerima fra Didak Buntić pokazao što znači ljubiti Boga, ljubiti čovjeka i ljubiti Domovinu - istaknula  je predsjednica. 

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uručeno je priznanje Didak za političko djelovanje. Apsotrofirajući humanitarni rad fra Didaka Buntića, njegovo djelovanje s ciljem zaštite i očuvanja hrvatskoga naroda u BiH, premijer  je opisuje kao "primjer prosvjetiteljstva i rada za dobrobit svakoga čovjeka".

Nagrada koju je primio, kazao je, bit će poticaj i njemu i svim hrvatskim institucijama, ne samo Vladi, za jačanje povezanosti našega naroda u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, ali u drugim dijelovima svijeta i Europe gdje žive Hrvati.

-Puno puta smo naglasili da su prava Hrvata i njihova opstojnost u Bosni i Hercegovini naše strateško političko opredjeljenje - istaknuo je tom prigodom Plenković.

Član predsjedništva Federacije BiH i predsjednik HDZ-a BiHDragan Čovićnajavio je da će slična akademija biti održan u rujnu u Mostaru kako bi se dala primjerena zahvala Katoličkoj crkvi i franjevcima za sve što su učinili za opstojnost katolika, muslimana i pravoslavaca u to vrijeme strašne suše i gladi.

 

M.M.