Bosna i Hercegovina, odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pokrenuo je reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid. Međutim, kako je ta inicijativa pokrenuta bez suglasnosti srpskih i hrvatskih predstavnika u Predsjedništvu BiH te predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, uslijedili su verbalni sukobi.

Istovremeno, ti sukobi i rasprave  produbljuju ukupnu lošu situaciju u zemlji u kojoj se sve glasnije govori o vrlo izvjesnoj paralizi sustava na duže vremensko razdoblje ali  i o mogućem otvorenom sukobu.

Koliko je u ovom trenutku BiH bure  baruta koja prijeti da eksplodira, kako takva situacija utječe na sigurnost europskog jugoistoka i put BiH u EU  te kakva je politika Republike Hrvatske u odnosu na takvo stanje u BiH - tek su neka od pitanja u emisiji na koja su odgove pokušali dati Senada Selo Šabići z Instituta za međunarodne odnose i Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske u programu HRT-a.

>>

Senada Selo Šabić smatra da se kriza u BiH približava svome vrhuncu.

-Mi od jeseni govorimo o potencijalnom novom ratu u BiH, o destabilizaciji zemlje. Međunarodna zajednica nema volju nešto učiniti, a jedine poruke koje čujemo je da sami građani BiH i njihovi izabrani predstavnici moraju pronaći rješenje. U samoj BiH čujemo pozive za pomoć ili angažman međunarodne zajednice. Bojim se da u tom raskoraku između zahtjeva i onoga što se događa na terenu neće nam ostati puno prostora i onda ćemo morati reaktivno djelovati na situaciju koja će sama po sebi otkinuti se i krenuti nekim svojim tijekom - kazala je Selo Šabić. 

Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, upozorio je na težak položaj hrvatskog naroda u BiH.

-Nakon daytonskog sporazuma puzajućim promjenama, nešto odlukom visokog predstavnika i nešto odlukom Ustavnog suda, pogoršao se položaj Hrvata u BiH, njihova ravnopravnost i konstitutivnost.  Osim puzajućih promjena, u zadnje vrijeme puno je jednostranih poteza kao što je bio referendum u Republici Srpskoj i kao što je ovaj za revizijom - koji destabiliziraju i ono slabo funkcioniranje BiH - rekao je između ostalog Mate Granić.   

>>

Podsjetimo, prije četiri dana prekinuta je izvanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se trebalo raspravljati o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. O ovome pitanju danasu Banjoj Luci izvanredno zasjeda Skupštine Republike Srpske, čija je jedina tema zahtjev za revizijom presude Međunarodnog suda pravde prema tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Hrvatska strana strahuje da će pitanje revizije presude usporiti put BiH prema euro-atlanskim integracijama.

 

M.J.