Tjednik Nacional objavio je dokumente koji su prouzročili obrat u aferi "dnevnice" te ključni dokument koji je, kako navode, potaknuo internu istragu Vlade, nakon čega je jučer održana izvanredna konferencija za novinare predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i prvog čovjeka DORH-a Dinka Cvitana.

-Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, zamolio sam nadležne službe da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme vlade Zorana Milanovića, pogledaju i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio proteklih dana upućuju na zaključak da postoji niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede naloga izdavanih u proteklom vremenu - izjavio je tom prigodom Plenković.

Predsjednik Vlade je o svemu obavijestio državnog odvjetnika. Sumnja se da su počinjena i druga kaznena djela pa će DORH preuzeti slučajeve, istražiti i utvrditi punu i cjelovitu istinu kako bi se utvrdilo koja su putovanja bila stvarna, a koja ne.

Nacional je objavio razgovor s Tomislavom Sauhom koji tvrdi da je upravo on istražiteljima otkrio nove malverzacije. Na popisu su, tvrdi Saucha, bila imena ljudi koji obično nisu putovali, a većina putovanja bila su u Švicarsku. Kontaktirao je, kaže, s nekim ljudima s popisa koji su mu potvrdili kako nisu putovali. Nakon toga, dodaje - odlučio je otići na Uskok.

Sauchina odvjetnica Aleksandra Horvat izjavila je za N1 kako su jučer podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenje isprave koja su se događala u 2016. Dodala je kako se istraga proširila, a da novi detalji idu u korist njezinu klijentu.

Na razvoj događaja u aferi 'dnevnice' danas će se u Saboru osvrnuti predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk koji će u 11 i 30 u nazočnosti glavnog državnog odvjetnika održati konferenciju za novinare. Nakon Odbora konferenciju će održati i Klub zastupnika SDP-a.

 

M.M.