Hrvatski sabor današnju je sjednicu nastavio raspravom o Mostovu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, koji je Vlada ocijenila manjkavim i utvrdila da treba doradu do drugog čitanja.

Klub zastupnika Mosta predlaže da se izmjenama Zakona omogući pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja predstavio je motive kojima su se vodili pri izradi prijedloga ovog zakona. Istaknuo je kako se pokazalo da je vrijedeći arhivski zakon bio prepreka za znanstvena istraživanja razvoja recentne povijesne znanosti.

-Zbog nedostupnosti gradiva iz jugoslavenskog komunističkog režima povjesničari do danas nisu imali priliku provesti znanstvena istraživanja utemeljena na arhivskoj građi - rekao je Grmoja.

Dodao je da je hrvatsko društvo osamljeno među društvima koja su se suočila s povijesnim istinama i posljedicama komunističkog režima koji je imao sva obilježja totalitarističkog režima

-Ako se usporede hrvatska iskustva s iskustvima drugih europskih demokracija koje su prošle sličan povijesni put, postaje jasno da smo osamljeni među društvima koja su se suočila s povijesnim istinama i posljedicama komunističkog režima koji je imao sva obilježja totalitarističkog režima. Režima koji se temeljio na vlasti jedne stranke i svoj je legitimitet crpio prvenstveno iz straha. Režim koji je ulagao posebne napore kako bi ukinuo prepoznatljiva obilježja, tradicije, vrijednosti i dostojanstvo naroda u bivšoj Jugoslaviji - rekao je Grmoja.

Istaknuo je kako je hrvatski narod u tom pogledu bio izložen najgrubljim povijesnim manipulacijama.

-Nažalost ni u modernoj Hrvatskoj ne postoji relevantna i iskrena politička volja kako bi se objektivno razobličile metode jugoslavenskog komunističkog režima. Zato smo u javnom prostoru izloženi manipulacijama poviješću koje rastvaraju tkivo hrvatskog nacionalnog bića - zaključio je Grmoja.

 

M.M.