Kandidatura Brune Esih, neslužbeno doznaje Jutarnji list, izazvala je pomutnju među zagrebačkim HDZ-ovcima. Mnogi su skloni tvrdnji kako će loš rezultat Drage Prgometa biti i debakl predsjednika HDZ-a, koji je insistirao na njegovoj kandidaturi.

 - Raspršit će nam glasove. Ljudi su ionako ljuti jer je kandidat HDZ-a Prgomet, a sad i Esih koja je prihvatljiva i našem članstvu: nije ekcesna, zna komunicirati, naši je glasači simpatiziraju - kaže sugovornik iz HDZ-ove zagrebačke organizacije.

 Izvor iz zagrebačkog HDZ-a tvrdi da Andrija Mikulić ostaje na čelu zagrebačke organizacije i da se o HDZ-ovoj listi za Skupštinu još nije razgovaralo. No, neslužbeno se doznaje kako Mikulić očekuje da će biti drugi na listi ispod Prgometa.

Hasanbegović kao ranije Prgomet

U vrhu HDZ-a u ponašanju Zlatka Hasanbegovića zasad ne vide razloge za izbacivanje, ali smatraju da “pleše na oštrici noža”.

- Mora postojati formalan razlog za izbacivanje, primjerice da pristane biti na njenoj listi za Skupštinu - komentira naš sugovornik.  Kad je HDZ nekog izbacio? Hasanbegović je sad u HDZ-u kao Prgomet u vrijeme Tomislava Karamarka. Ni njega nitko nije izbacio, sam je otišao - dodaje izvor Jutarnjeg lista.

Iako na Pantovčaku za Brunu Esih pojedinci imaju osobne simpatije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće joj dati podršku i načelno će ostati uz predsjednika HDZ-a.

- Vrh stranke pomno će pratiti Hasanbegovićeve korake - rekao je izvor blizak vrhu stranke.

Esih će  vjerojatno ostati i u HDZ-ovu Klubu zastupnika.

- U tom klubu ima i drugih kandidata koji će na lokalne izbore, a neće biti HDZ-ovi kandidati pa ne bi bilo korektno da samo nju izbacimo - tvrde izvori iz HDZ-a.

No, desna struja u HDZ-u lagano likuje jer se Esih kandidirala.

- Prgometov rezultat će biti zapravo Plenkovićev rezultat, odnosno doživi li Prgomet debakl, to će biti i debakl šefa stranke - komentir je koji se često može čuti a izravno je vezan za Plenkovićevo favoriziranje Drage Prgometa.

Hasanbegović: Esih se ima pravo kandidirati

Zlatku Hasanbegoviću je žao što Bruna Esih nije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Žao mi je štoBruna Esih nije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba - izjavio je jučer Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a i njen bliski suradnik.

Istaknuo je da ne planira napustiti HDZ, a ni sudjelovati u kampanji Brune Esih.

- HDZ ima kandidataDragu Prgometa, a osobno ostajem u HDZ-u - naglasio je Hasanbegović i dodao da ga ionako nitko nije pitao što misli tko bi trebao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, jer je odluku samostalno donio šef strankeAndrej Plenković.

Smatra kako je Bruna Esih, do sada, dala HDZ-u koliko i HDZ njoj.

- Esih je HDZ-u dala isto onoliko koliko je HDZ dao Esih. Ona se ima građansko i političko pravo kandidirati, ne vidim u tome problem, ionako je riječ o lokalnim izborima - poručio je Hasanbegović.

 

M.M.