Vlada je na današnjoj sjednici donijela nacionalni program reformi za 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017. - 2020. koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Premijer Andrej Plenković rekao je da nacionalni program reformi ima tri glavna cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija. 

Nacionalni program reformi predstavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a Plan konvergencije ministar financija Zdravko Marić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je izvijestio kako je u Hrvatskoj 2016. ostvaren najniži deficit hrvatskog državnog proračuna od 2002., koji je pao na 0.8% BDP-a.

Govoreći pak o ovogodišnjim komemoracijama u Jasenovcu pozvao je na zajedništvo.

-Važno je razvijati društvo koje je spremno suočiti se s prošlošću, koje treba biti tolerantno i uključivo, ali vrlo jasno i decidirano stvoriti klimu u kojoj će se u budućnosti održavati jedinstvene zajedničke komemoracije - poručio je.

Osvrnuo se i na sustav kontrola na granicama.

-Stav je RH kako je striktna provedba sustavnih kontrola na granicama sa Slovenijom neodrživa - poručio je Plenković.

Dodao je kako Vlada radi na rješavanju tog problema. Najavio je kako je sastanak Europskog vijeća u subotu prigoda da Hrvatska jasno artikulira svoj stav te da sutra o tome osobno razgovarati s predsjednikom EV-a Donaldom Tuskom, a u subotu i sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i predsjednikom EK Jean Claude Junckerom.

 

M.M.