Kako pobijediti Jugoslavene u političkoj utakmici, odnosno na izborima? Ako je suditi prema strategiji riječkog HDZ-a, istaknuti kandidata čija je narodnost – nepoznata!

Na jedan bizaran način i ima smisla, jer, jugoslavenstvo se temelji na nijekanju svaku druge narodnosti (osim srpske). To bi moglo polučiti uspjeh kod mnogobrojnih, kroz više od pola stoljeća planski naseljavanih, Srb(ijanac)a u Rijeci, koji, iako privrženi ideji bratstva i jedinstva, ne mogu čiste savjesti dati glas partiji koja je demografski, gospodarski, urbanistički, turistički, ekonomski i na svaki drugi način uništila taj, nekoć najveći i najbogatiji hrvatski grad. No, s druge strane, Srbi, odnosno Srbijanci nikad ne će dati glas HDZ-u, makar narodnost nositelja liste i kandidata za gradonačelnika Kristjana Staničića bila nepoznata!

Dakle, netko je zafrknuo, da ne posežemo za vulgarizmom, ili se pak, što uopće ne bi čudilo, radi o namjeri. Jer, spomenuti se Staničić kao kandidat HDZ-a pojavio niotkuda, Plenkovićevim dekretom. Na stranačkim se sastancima moglo čuti kako se ne će voditi negativne kampanje. Drugim riječima, nitko se ne će zamjerati trenutnim vlastodršcima (Obersnel u Rijeci, Bandić u Zagrebu i t.d.), već će se voditi bezlična, bezidejna, birokratska i šablonska kampanja, sažeto – briselska kampanja. U tom smislu, skrivanje, odnosno nijekanje vlastite narodnosti ne bi čudilo budući dolazi iz legla “europskih pučana”, “desnog centra”, “umjerene desnice” i ostalih milozvučnih izraza iza.

Sva sreća da nemamo sređenu državu, institucije i vladavinu prava kao što to, primjerice, imaju Amerikanci. Jer, kad bi se u Americi dogodilo da se ime jednog od pretendenata na određenu političku izbornu funkciju napiše krivo, takva bi se kandidatura poništila, odnosno izbori bi se morali ponoviti. Kao što se na dokumentu, kojeg je prihvatilo i objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Rijeke vidi, ime gospodina Staničića je – Kristijan – s jednim dodatnim “i”, a on je Kristjan, budući rođen u Sloveniji (Koper).

Možda će netko reći da su to sitnice ili cjepidlačenja, no ne bismo se složili. Takve omaške (ako već nisu sabotaže) jesu bit samoupravljačkog uma i onog mentaliteta koji nalaže “da se ne držimo zakona k’o pijan plota”. Sreća u nesreći je da smo barem saznali narodnost Kristijana Staničića.

Plenković je brzo kaznio svog stranačkog kolegu te “najoštrije osudio i nedopustivim ocijenio fizički napad na novinara Mladena Mirkovića te je zbog tog čina požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, zatražio da se ispriča i trenutno povuče iz kampanje za lokalne izbore.“ Hoće li Plenković jednako tražiti odgovornost izbornog stožera riječkog HDZ-a koji nije u stanju navesti narodnost svoga kandidata za gradonačelnika niti mu napisati ime?! Nekako sumnjamo…

 

I. Poropat