Otkad se predsjednik Vlade Andrej Plenković na sada već antologijskoj sjednici Vlade odlučio riješiti Mosta, jedan od njegovih najbližih suradnika, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nije se oglašavao u javnosti niti komentirao aktualnu političku krizu, zbog čega su već počele kružiti priče da su njih dvojica zahladila odnose, jer je poznato da je političkom tajniku HDZ-a Most vrlo blizak.

Zato je Stier jučer prvi put prekinuo medijsku šutnju i iz Bruxellesa jasno poručio da mu je žao zbog raskida koalicije s Mostom i kako je on odmah bio da se ide na nove izbore, stoji u analizi koju je objavio Jutarnji list.

- Nažalost, moram reći, jer sam gradio tu koaliciju između HDZ-a i Mosta, da je meni doista žao što nije uspjela. Imali smo raspravu i na Predsjedništvu HDZ-a i kao u svakoj demokratskoj stranci postoji pluralnost različitih viđenja. Iznio sam svoje viđenje i smatram da bi u takvoj situaciji najpoštenije bilo ići na nove izbore. Međutim, naravno da se moraju uzeti u obzir i ona razmatranja koja su naglašavala da je Hrvatska već 2015. i 2016. imala izbore i u tom segmentu se napravio jedan kompromisni zaključak, a to je da se pokuša vidjeti prvo što se tiče nove većine u Saboru, ali onda i ovaj drugi moment, spremnost HDZ-a da se ide na izbore. To je bio zaključak Predsjedništva HDZ-a i mislim da se ne treba toga bojati - poručio je Stier.

Tog istog dana, kada je Plenković ne trepnuvši razriješio Mostove ministre, održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a. Stier je, prenose sugovornici, već tada zagovarao nove izbore kao najbolje rješenje, ali nije bio toliko rezolutan, već se složio sa zaključcima Predsjedništva da se da šansa preslagivanju, a ako to ne uspije, da se ide na izbore. Također, prenose krugovi bliski vrhu HDZ-a i premijeru, ni Plenković nije bio rezolutno protiv novih izbora, ali on, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, želi poslije lokalnih izbora održati unutarstranačke izbore, pa bi sa svojom ekipom išao najvjerojatnije najesen i na prijevremene parlamentarne izbore. Zato bi mu bila vrlo riskantna operacija s HNS-om jer stranačka baza to ne bi dobro prihvatila. To nam potvrđuje i jedan član Predsjedništva HDZ-a.

- Ako će se ići na izbore, onda ćemo sigurno imati i unutarstranačke, s tim da u tom slučaju Plenković mora dobiti ili jedan veći grad koji HDZ nije imao, poput Splita, ili dva manja, poput Dubrovnika i Siska - kažu izvori iz HDZ-a, koji su također protivi suradnje s HNS-om, ali ne odbacuju mogućnost da im se priključi HSS jer su politički bliski.

Isti izvori prenose da su jedina dvojica članova Predsjedništva koja su zagovarala opciju brzih izbora bili sada već bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović i Stier. Glavni razlog tomu je što su njih dvojica najglasniji protivnici moguće suradnje s HNS-om, ali nisu jedini.

Zanimljivo je sada čuti i da su Hasanbegović i Stier, kao i Goran Marić, bili glasni protivnici moguće koalicije s HNS-om još kada se prvi put ova Vlada slagala, a sadašnji šef diplomacije je, kažu izvori iz HDZ-a, čak i uvjetovao svoju ministarsku poziciju time da se ne ide s HNS-om, nego s Mostom, što znači da je Andrej Plenković još tada razmišljao i o suradnji s Pusićkinim 'narodnjacima'. To govori i jedan drugi član Predsjedništva HDZ-a koji potvrđuje da je bilo takvih ideja još u rujnu.

- Ne mislim da je ovo novi udar na Plenkovića, Stier sada brani svoj moralni kredibilitet. Jer kada bi uspjela ta koalicija s HNS-om, on bi došao u vrlo nezgodnu poziciju i ne bi više mogao biti ministar budući da su on i Hasanbegović jedini bili oštro protiv suradnje s Vrdoljakom, a zagovarali su koaliciju s Mostom kao jedino razumno rješenje jer su im sve druge alternativne kombinacije bile neprihvatljive - tvrdi sugovornik iz vrha HDZ-a.

Potvrđuje to i bivši član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović.

- Zanimljiv je trenutak njegove izjave. Na tom Predsjedništvu je rekao da, ako se ne uspije u preslagivanju, nema razloga da se ne ide na nove izbore i da bi se mogli spojiti s drugim krugom lokalnih izbora. Nas dvojica smo jedini zastupali stajalište da novi i brzi izbori nisu najgore rješenje dok je kod svih ostalih postojao, po meni neutemeljen, entuzijazam da postoji alternativa - kaže Hasanbegović.

Drugi sugovornici smatraju kako je Plenković bio uvjeren da je preslagivanje moguće, ali i da je otvoreno rekao da su mogući i izbori ako to ne uspije, što je bio i zaključak Predsjedništva.

Ovaj javni istup Stiera u vrhu HDZ-a ne shvaćaju kao napad na Plenkovića, već kao jasnu poruku da bi za stranku bilo pogubno da nakon lokalnih izbora složi novu većinu sa strankom u kojoj jeVesna Pusić, čiji stavovi oko uloge Hrvatske u ratu u BiH nikako nisu prihvatljivi HDZ-ovu biračkom tijelu.

Stier je, treba podsjetiti, ujedno i jaka veza između Plenkovića i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja se sve vrijeme otkad je nastala kriza vlasti i problemi s Agrokorom nije oglašavala oko tih ključnih problema za Vladu, što bi se moglo shvatiti kao dogovor koji je vjerojatno omogućio Stier.

 

M.M.