Koordinacija braniteljskih udruga iz Domovinskog rata oglasila se povodom drske provokacije Dokumente uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22 obljetnice veličanstvene VRA Oluja. 

Priopćenje Koordinacije braniteljskih udruga prenosimo u cijelosti:

"Drska provokacija Dokumente podnošenjem kaznene prijave za zločine počinjene tijekom i nakon VRA Oluja, nastavak je samo još jednih u nizu, kojima smo izloženi svake godine uoči proslave pobjede Hrvatske vojske nad srpskom agresijom na Hrvatsku, a danas je vrijeme i pomno izabrano - uoči proslave, za sve Hrvate velikog državnog praznika  te istovremeno dok hrvatski branitelji na Mirogoju odaju počast poginulim suborcima u VRA Oluja. No svekolika javnost mora znati kako u Hrvatskoj postoji kazneno djelo lažnog prijavljivanja, stoga najavljujemo kaznene prijave za sve one koji su lažno prijavljivali kaznena djela. Svjedoci smo kako se ovako nešto uvijek čini pred Oluju, ne zato što bi im bilo stalo do onog što rade, jer tada ne bi uvjetovali točno određeni vremenski period, pogodno bi bilo vrijeme tijekom cijele godine, nego očito zbog dobivanja jeftinih bodova.

Više nemamo opravdanja ne reagirati i okretati glavu, jer kako vidimo iz godine u godinu provokacije uoči proslave veličanstvene VRA Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja nastavljaju se sve jače. Stoga smo ovdje razotkriti drske laži koje se i nadalje plasiraju od, i u ime onih koji se sa veličanstvenom pobjedom Hrvatske vojske i suverenom modernom hrvatskom državom nikada nisi pomirili niti prihvatili.

Nije nam svrha samo izraziti nezadovoljstvo nego i najaviti konkretne akcije ponajprije zatražiti zaustavljanje financiranja svih udruga i organizacija koje rade protiv Hrvatske te za koje postoji indicija da dobivena financijska sredstva hrvatskih poreznih obveznika ne koriste u svrhu za koju su namijenjena, nego u svrhu rušenja ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske što je kazneno djelo te druge nezakonite radnje. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da provjeri ove navode te utvrdi odgovornost. U svakom slučaju Koordinacija braniteljskih udruga kako bi zaštitila istinu o Domovinskom ratu, podnijeti će kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe i onih osoba koje su podnijele lažne kaznene prijave.

Pozivamo nadležne institucije prvenstveno Državni ured za reviziju, s obzirom da postoje indicije i brojna saznanja da udruga Dokumenta i osobe koje se oko nje kreću nenamjenski troše sredstva državnog proračuna i druga sredstva dobivena za određenu svrhu, koriste za nezakonite radnje, a između ostalog i za rušenje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Da doista brinu o istini postavljamo pitanje zašto nisu prije par dana reagirali kada su mediji prenijeli vijest, da u vrijeme kada je policija pozivala na razgovor osobe zbog najvećeg masakra na Ovčari koju je počinila agresorska srbočetnička vojska, Stanimirović ih je pozivao u prostorije vijeća općina dajući im upute što će reći ili da ne govore ništa kako ne bi razotkrili određene članove njegove političke stranke. Zašto tada Dokumenta nije reagirala ovako kao danas? Također imamo informacije kako se po Srbiji sastaju s onim zločincima koji su počinili ratne zločine nad Hrvatima.

Nadalje, tražimo žurnu dopunu Deklaracije o Domovinskom ratu sankcijama protiv onih koji ju krše.

Mi Koordinacija braniteljskih udruga nećemo nikome dopustiti da blati Domovinski rat niti jednu od najsvjetlijih vojnih operacija Hrvatske vojske u novijoj povijesti hrvatskog naroda. Nedavno smo imali prilike čuti američkog ministra obrane kako se u njihovim vojnim centrima američka vojska obučava izučavajući VRA Oluju. Oni koji u beogradski pašaluk idu kod Save Štrbca i njemu sličnih po informacije niti trebaju, niti smiju dobiti javni prostor.

Koordinacija braniteljskih udruga također prikuplja dokaze, i znamo kako se određene osobe iz Dokumente sastaju i savjetuju sa Savom Štrbcem. Vjerujemo kako ovo nije stav pripadnika srpskog naroda, nego onih koji žele na nečemu što se nije dogodilo stvoriti publicitet i jeftinu promociju, kako bi i nadalje živjeli na teret državnog proračuna.

Hrvatska je dom svih Hrvatica i Hrvata, ali i pripadnika svih etničkih zajednica pa tako i srpske koji žive u Lijepoj Našoj. Hrvatsku domovinu oslobađali smo i za njih, ali ovakvi likovi koji se kriju iza nekakve udruge stvarajući lažni dojam kako se nešto dogodilo, a što se nije, to jednostavno nije dobro. Hrvatski branitelji su protiv takvog govora i takvog djelovanja. Mnogi naši prijatelji srpske nacionalnosti borili su se s nama rame uz rame, ali i mnogi od onih koji nisu, obraćaju nam se govoreći kako se ne slažu s načinom rada Dokumente. Zanima nas broj istraženih i prijavljenih srpskih agresorskih vojnika koji su pregazili tenkovima i ubijali one koji nisu htjeli otići. Je li se tim žrtvama posvetio netko iz Dokumente ili im njihova smrt nije bitna kao ni hrvatskih branitelja koji su poginuli oslobađajući u VRA Oluja hrvatski teritorij od srpskog agresora.

Stoga ponavljamo Koordinacija najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv svih onih koji su podnosili lažne kaznene prijave, osobito kada se temelje na lažnim ili nepotpunim informacijama Save Štrbca, a dobro je poznato kako je veliki broj osoba u vojnoj operaciji nastradao ili od njihovih tenkova i srpske agresorske vojske osobito oni koji nisu htjeli napustiti Hrvatsku. Optuživati snage Hrvatske vojske dok nije provedena istraga je krajnje drsko, a obmanjivati medije i javnost o broju optužnica i presuda zaslužuje najoštriju osudu i odgovarajući tretman nadležnih državnih institucija.

Svim Hrvaticama, Hrvatima i poštenim hrvatskim državljanima sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih braniteljima, a pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske u veličanstvenoj VRA Oluja čestitke i iskrena zahvala.

Hrvatskim vitezovima koji su poginuli oslobađajući hrvatski teritorij od srpskog agresora neka je vječna hvala i slava!", stoji u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata koje potpisuje Zorica Gregurić.

Podsjetimo, Dokumenta je danas ispred DORH-a  organizirala tiskovnu konferenciju povodom podnošenja kaznene prijave protiv pripadnika HV-a za navodno počinjene ratne zločine u VRA Oluja.

 

M.M.