Predsjednik saborskog Odbora za za vanjsku politiku Sabora Miro Kovač ocijenio je da Turska i Hrvatska imaju zajednički interes da BiH normalno funkcionira, što podrazumijeva i izmjenu izbornog zakona kako bi BiH Hrvati bili ravnopravni.

Komentirajući za sarajevski Dnevni Avaz najavu da će Grabar-Kitarović od Erdogana zatražiti potporu za izmjene izbornog zakona u BiH, Kovač je ocijenio da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje i da ih snažno veže "interes da BiH bude funkcionalna pravna država".

-Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake - istaknuo je Kovač.

Pojasnio je kako Republika Hrvatska inzistira na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, kojom je naložena izmjena izbornog zakona zemlje kako bi se osiguralo ravnopravno predstavljanje Hrvata s druga dva naroda.

-Treba provesti obvezujuću i konačnu odluku Ustavnog suda glede izmjene izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima - Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo Hrvati trenutačno nisu ravnopravni u izbornom procesu - rekao je Kovač.

Dodao je kako je najvažnije osigurati provedbu izbora na demokratski način te osigurati ravnopravnu zastupljenost kako bi se BiH mogla brže usmjeriti prema euroatlantskim integracijama.

-Želimo da BiH iskoristi svoju prigodu bržeg približavanja europskoj i atlantskoj zajednici država - kazao je Kovač.

Podsjetimo, analitičari već sada upozoravaju da će, ukoliko ne dođe do usvajanja Izbornog zakona, nakon Općih izbora biti nemoguće formirati vlast na federalnoj i državnoj razini, što bi moglo dovesti do produbljivanja krize i potpunog kaosa u BiH. Kako bi se taj kaos izbjegao, hrvatska predsjednica je očito pokrenula diplomatsku inicijativu u sklopu koje će razgovarati s turskim predsjednikom, članovima Predsjedništva BiH ali i ključnim saveznicima u NATO savezu i EU. Ukoliko ta inicijativa ne uspije, izgledno je da u BiH, krajem godine, slijedi vrlo nestabilno i neizvjesno razdoblje.

 

M.M.