Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj. Na Pantovčaku je dočekan uz taktove koračnice "Mi smo garda Hrvatska".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić će nakon razgovora s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku gospodarsku komoru, Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku i zagrebačku Nadbiskupiju. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.

Jučer je izjavio kako očekuje da će se razgovarati o otvorenim pitanjima poput nestalih, granice, odnosu prema manjinama te unapređenju gospodarskih odnosa.

Zbog najavljenih prosvjeda hrvatskih ratnih veterana protiv Aleksandra Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjet "rizičnim" i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.

No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.

Podsjetimo, Vučić je trebao u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u oružanim napadima na Hrvatsku.

 

M.M.