Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, gostujući u HRT-ovom Studiju 4, istaknuo je kako nagomilane probleme u odnosima Hrvatske i Srbije treba rješavati a to se, kako je istaknuo, ne može rješavati bez dijaloga.

-Ima puno važnih tema o kojima treba razgovarati, posebno onih što se tiču nasljeđa rata protiv Hrvatske. To se ne može riješiti bez dijaloga - rekao je.

Kao jedan od problema detektirao je i srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina.

-Imamo Vulina koji se svaki drugi, treći dan javlja s nekakvim cirkusantskim, trovačkim izjavama. S rukovodstvom Srbije moramo razgovarati i rješavati pitanja iz nedavne prošlosti kad je Hrvatska bila žrtva agresije. Kad napravimo proboj na planu pitanja ratnog nasljeđa, pitanja nestalih, žrtava rata, hrvatske manjine u Srbiji, onda ćemo moći na drugim područjima, koja nisu konfliktna, puno bolje surađivati i okrenuti se budućnosti - rekao je Kovač.

Istaknuo je kako Srbija ima obvezu osigurati mjesta za hrvatsku manjinu u Narodnoj skupštini kao što ga imaju Srbi u Hrvatskom saboru te kako se očekuje da počnu primjenjivati svoje međunarodne sporazume.

- Važno je to što smo pitanja manjina i naslijeđa rata uspjeli ugraditi u pregovarački okvir Srbije s Europskom unijom, tako da će Srbiji biti lakše to rješavati u okviru svojih pregovora o članstvu u EU - zaključio je Kovač.

 

M.M.