Predsjednik SDP-a Davor Bernardić s izvanredne konferencije za novinare poručio je da premijer Andrej Plenković zbog slučaja Agrokor mora otići. 

-Osim njega, treba otići i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jer ne zna ili se pravi da ne zna što joj se događa u resoru - kazao je Bernardić.

Kritizirao je reakciju premijera Plenkovića na novonastalu krizu u Agrokoru i njegov stav da ništa nije hitno.

-Ima li važnije stvari u Hrvatskoj? Ako ovo nije prioritet, što bi trebalo biti? Što bi trebalo biti hitnije od ovoga? Imamo predsjednika Vlade koji ne reagira 15 dana, ne zna odrediti prioritete, neodlučan je i pasivan i upitno je vodi li on uopće Vladu - zapitao je Bernardić.

Plenkoviću zamjera i što nije odgovorio na pitanje jesu li ga svi kandidati za izvanrednog povjerenika za Agrokor odbili.

-Naravno da jesu. Ne može više sakriti istinu o nesposobnosti njega i ove Vlade - kazao je Bernardić.

Plenkovića optužuje kako je samo čekao da se stvari same dogode.

-I ovaj put je čekao da se stvari same dogode i da Ramljak, koji je duboko kontaminiran u procesu oko Agrokora, sam dade ostavku. Jasno je da je Ramljak samo produžena ruka Martine Dalić koja je kao ministrica zadužena za Agrokor i morala je čitati izvješća. Ministrica Dalić je morala znati kolike su naknade savjetnicima. Ako je znala onda je lagala da nije znala, a ako nije znala onda je nekompetentna. U oba slučaja mora otići. No naravno da je znala kao što je znao i Plenković - dodao je.

Iznova je iznio optužbe za izvlačenje novca iz Agrokora.

-Prije tri mjeseca upozoravao sam  na naknade 141 savjetnika u Agrokoru na koje će potrošiti pola milijarde kuna. Plenkoviću i Dalić nije ništa sporno što se novac troši na savjetnike, besramno izvlači iz Agrokora i vjerojatno iz Hrvatske. Sama činjenica da Plenković štiti ministricu Dalić koja je skuhala čitavu ovu priču oko Agrokora pokazuje da je i on duboko unutra. Uvijek ista priča, njima nema pomoći - rekao je Bernardić.

Vladu je optužio kako nije sposobna pronaći novoga povjerenika.

-Budući da Vlada nije sposobna pronaći novoga povjerenika, da nisu u stanju riješiti gorući i najveći hrvatski problem a to je Agrokor - najbolje je da Plenković odstupi.Očito je prevelika i prejaka veza Dalić i Plenković jer je on štiti. Očito su oboje duboko u priči oko Agrokora i zato Plenković mora otići - istaknuo je.

Upitan hoće li SDP u Saboru pokrenuti smjenu Vlade, Bernardić je odgovorio da je SDP je vrlo jasno po pitanju povjerenja Vladi rekao svoj stav.

- Za nas se situacija nije promijenila u odnosu na protekla tri mjeseca, kad smo tražili opoziv Vlade. Tada sam upozoravao da se događa legalna pljačka u Agrokoru. Danas imamo 15 dana šutnje, 'nije hitno i nismo znali' - kazao je Bernardić, ponovivši još jednom da Plenković mora otići.

 

M.M.