U prvim redovima "ekologa" u borbi protiv plutajućeg LNG terminala našli su se u prošlu subotu saborski zastupnici SDP-a, Mosta i Živog zida. Bez iznimke, predstavnici ove tri stranke, uz asistiranje IDS-ovog eurozastupnika Ivana Jakovčića, tražili su zaustavljanje projekta LNG terminala, uz obrazloženje kako je navodno ekološki opasan za stanovnike Kvarnera i po hrvatski turizam.

Kako to obično biva, ova je informacija u dobroj mjeri podjelila javnost i rijetki su zamjetili kako ovo možda jesu izvorni "pregalački" stavovi Mirele Ahmetović i njezinih šaptača, ali nikako nisu i izvorni stavovi SDP-a i Mosta.

SDP i Most su još do nedavno "punim plućima" ne samo podržavali LNG terminal, nego su njihovi predstavnici uvjeravali hrvatsku javnost kako je u pitanju strateški nacionalni projekt koji će Hrvatsku pozicionirati kao energetsko čvorište Europe, podsjeća Jutarnji list.

Podsjećanja radi, u ožujku 2015., premijeri Zoran Milanović, Werner Faymann, Miro Cerar i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič sastali su se u Schladmingu na trilateralnom susretu šefova vlada. Glavna tema tog sastanka bio je LNG, koji je tadašnji SDP-ov predsjednik Vlade apostrofirao kao temeljni državni interes.

Potpuno isto se događa u lipnju 2016., kad je tadašnja vlada HDZ-a i Mosta, podržala "Prijedlog zaključka o potpori izgradnji prve faze projekta LNG terminal - izgradnji plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku”. Plan izgradnje prve faze projekta LNG terminal je tada predstavio Mostov ministar Tomislav Panenić, koji je objasnio kako je “LNG terminal na Krku Vlada proglasila strateškim projektom, a Europska komisija ga je uvrstila u popis projekata od zajedničkog interesa”.

U međuvremenu je zavladala kolektivna sinkopa, i iz SDP-a i Mosta stižu poruke da “jesu, ali za LNG na kopnu” (Ines Strenja-Linić), kako se “krši Ustav” (Željko Jovanović), pa i da “često u politici dođe i trenutak kad moraš biti čovjek”, kao što je zaključio visokomoralni SDP-ov župan Zlatko Komadina. Ima u svemu i doza humora jer je na riječkim prosvjedima sudjelovao europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je kao ekološki osviješten, protivnik LNG terminala u Omišlju, ali želi da se isti izgradi u istarskom Urinju.

Pojedinci i skupine, koji zbog osobnih interesa ili pogodovanja određenim skupinama, uz jadikovke zbog potrebe očuvanja čistog zraka i Kvarnera kao turističke "Meke", pokušavaju zaustaviti projekt sigurno znaju da se slični ili identični terminali nalaze se u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Turskoj, Grčkoj i Portugalu, koje su, također, zemlje s razvijenim turizmom.

Zbog kakofonije koja se u javnost plasira iz određenih središta moći,a političari se ne žele zamjeriti onima koji im daju svoj glas, u Hrvatskoj godinama, zbog navodne ekologije, propadaju važni gospodarski projekti.

Tako je SDP-ova Vlada odbila zahtjev za gradnju Hidroelektrane Ombla, uz obrazloženje da je “područje Viline špilje i izvora same Omble izuzetno prirodno specifično”, što je eufemizam za šišmiše koji tamo obitavaju.

Sličan slučaj bio je i u lučkom gradu Pločama, gdje se trebala graditi termoelektrena, koja bi zapošljavala 350 ljudi, ali plan je propao na lokalnom referendumu, koji je organizirao Vlaho Orepić i sebi tako trasirao put u Sabor.

Sličnu sudbinu doživio je i projekt Plomin C u Labinu, vrijedan 800 milijuna eura, koji je došao do natječaja na kojem je za provedbu izabran japanski energetski div Marubeni, ali je eutanaziran. Prošle godine spriječeni su planovi za izgradnju energane u Piškornici, vrijedne 15 milijuna eura, gdje bi izravno bilo zaposleno 70 ljudi, a prije nekoliko mjeseci i TE Peruća.

Možda su neki od spomenutih projekata uistinu i bili suspektni, što je bez potpune stručne analize nemoguće tvrditi, no nema logike da svaki plan u ovoj državi predstavlja potencijalni ekocid. Ali nisu krivi prosvjednici kojima netko manipulira zbog vlastitih interesa. Krivi su u prvom redu političari kojima nedostaje vizija, odlučnosti i znanja.

Koristeći mehanizme sustava, oni su dužni zaustaviti sve pokušaje manipuliranja koji uglavnom dolaze iz onih središta koji su političku i gospodarsku moć naslijedili od onih koji su je zdušno prigrlili daleke 1945. i djelili skim su htjeli i kako su htjeli. U ime naroda, dakako!

 

M.M.