Službeno priopćenje MUP-a o broju prosvjednika protiv Istanbulske konvencije najbolji je argument nužnosti cjelokupne obrazovne reforme. Prema policijskoj procjeni, prosvjednika je bilo 5 000, iako, po tom pitanju nisu svi jedinstveni. Međutim, dobro upućeni tvrde da su se u cijelu priču o broju prosvjednika upustili znanstvenici, fizičari i matematičari.

Naime, postoje razni „brojevi“ i konstante nazvani prema znanstvenicima koji su ih otkrili. Tako, primjerice, imamo Eulerov broj koji iznosi po prilici 2.71828, Grahamov broj, najveći pozitivni broj ikad iskorišten u matematičkom dokazu, ili Eddingtonov broj koji izražava broj protona u (vidljivom) svemiru. Ponukan tim i takvim brojevima, vodeći se hrvatski fizičar i matematičar, a u slobodno vrijeme ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović odlučio na zahtjev predsjednika vlade Andreja Plenkovića dokazati novi broj ili konstantu ne bi li ušao u konkurenciju za Nobelovu nagradu iz fizike (jer iz matematike ne postoji).

Treba, poštenja radi, naglasiti da je otkriće novoga broja, zapravo višedesetljetni rad Božinovićevih kolega fizičara i matematičara, mahom novinara te bivših pripadnika raznoraznih komiteta ili jugoslavenskih tajnih službi. Novootkrivena se konstanta prvi put primijenila 7. svibnja 1971. na ondašnjem „Trgu Republike“ u jeku Hrvatskog proljeća. Isto tako, formula je primijenjena povodom dočeka generala Ante Gotovine i Mladena Markača 16. studenoga 2012.

Jedan od prominentnijih, ali i kontroverznih fizičara, Dejan Jović, je uspio na primjeru hrvatskog referenduma o neovisnosti, u kojem se 93.24% građana izjasnilo za izlazak iz Jugoslavije, pokazati da je neovisnu Hrvatsku htjelo zapravo samo manje od 10%, uglavnom ognjištara i ustašoida, za što je koristio izračun kojega je objelodanio 2018. godine upravo ministar Davor Božinović.

Budući u današnjem društvu malo što može dugo ostati tajno, ekskluzivno objavljujemo ono što će, sudeći prema svim relevantnima akterima i uz konsenzus svih znanstvenika koji su radili na tom projektu biti nazvano Božinovićev broj. Iako nemamo cijeli matematički dokaz, saznali smo formulu koja se revno primjenjuje od 1971. godine te je uz ogroman minuli rad mnogih fizičara i matematičara UDB-e i KOS-a, Božinović napokon oblikovao:

ΔΒ = n/10 , ako je n >10,

gdje n označava broj hrvatskih građana na prosvjedu nezadovoljnih protuhrvatskom i protunacionalnom politikom vladajućih

Isto tako, saznajemo da se intenzivno radi na konstanti, odnosno broju koji bi prikazivao broj liberalnih, progresivnih i naprednih pripadnika društva, onih koji podržavaju Istanbulsku konvenciju, koji su čitali „Feral Tribune“, ili su bili na prosvjedu protiv gašenja Radia 101, odnosno na prosvjedu za kurikularnu reformu. Nažalost, jedino što nam dobro upućeni izvori za sada mogu o tom broju reći jest da je, prema kuloarskim pričama, stotinu puta (100) veći od Božinovićevog broja (ΔΒ).

Ne sumnjamo da će tim epohalnim otkrićem hrvatski fizičari i matematičari predvođeni ministrom Božinovićem zadužiti svjetsku znanost, a neki čak kažu da je razlog nedavne smrti poznatog fizičara Stephena Hawkinga, bilo upravo saznanje za da su hrvatski znanstvenici nadomak otkriću, još uvijek neslužbenog imena, Božinovićevog broja.

Čini se da hrvatske pameti ipak ima te možemo nešto ponuditi svijetu, barem znanstvenoj zajednici. Time su ujedno ušutkani i svi oni koji tvrde da Hrvatsku vode ekonomisti, pravnici, diplomati i politolozi, što je sad opovrgnuto, budući postoje veliki izgledi da hrvatski ministar unutarnjih poslova postane dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, radi otkrića, sasvim zasluženo po njemu nazvanoga – Božinovićevog broja/konstante!

 

 

Mila Marušić