Logo

Hrast neće podržati potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na konferenciji za medije u Saboru.

HRAST odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, kazao je.

- Premijer nije tražio da napustimo koaliciju, njemu je svaka ruka važna. HDZ je napravio odmak prema lijevom spektru - u Istanbulskoj konvenciji itekako imamo rodne ideologije, istaknuo je Zekanović i kazao da HRAST odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi.

To znači da Ladislav Ilčić više neće biti savjetnik ministrice Nine Obuljen, a Hrvoje Šlezak odlazi iz Ministarstva obrazovanja.

Burno u HDZ-u

Burno je bilo u utorak i na dvosatnoj, dramatičnoj sjednici Kluba zastupnika HDZ-a koja je pokazala da je desetak zastupnika te stranke izjasnilo protiv Konvencije. 

Predsjednik Kluba Branko Bačić, prenose dobro upućeni izvori, prednjačio je u uvjeravanju zastupnika zašto bi HDZ-ovci morali poštovati stranačku stegu. 

– Ulaskom u stranku izgubili ste dio svog suvereniteta. Oni koji će glasati protiv, trebali bi razmisliti o drugim političkim opcijama...nema glasanja po savjesti – ponavljao je Bačić.

Međutim, dio zastupnika oštro mu se suprotstavio.

Istupio je i Miroslav Tuđman koji je tražio da se ili odgodi ratifikacija ili dopusti glasanje po savjesti. Protiv je i Ivan Šipić koji je rekao da mu je Nediljko Dujić, šef šibensko-kninskog HDZ-a, prijetio da ubuduće neće biti na listi za Sabor ako će biti protiv.

Protiv je i Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a,koji je rekao je da ne može podržati Konvenciju jer se kosi s njegovim temeljnim svjetonazorom. Škorić se osvrnuo i na kurikularnu reformu i prigovorio što se hrvatski udžbenici šalju u inozemstvo na reviziju.

Protiv su i Milijan Brkić, Davor Ivo Stier, Anton Kliman, Miro Kovač, Stevo Culej i Ivan Ćelić kao i HDZ-ov partneri Ivica Mišić i Branko Hrg.

Sudeći prema dostupnim informacijama, Plenković je nakon Zekanovićeva odlaska spustio loptu na zemlju zaključivši da će Konvencija biti ratificirana, da se ništa dramatično neće dogoditi te da nitko zbog svog glasanja neće biti kažnjen.

Podsjetimo, protiv ratifikacije Istambulske konvencije izjasnila se i Hrvatska biskupska konferencija.

 

M.M.


Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.