Dok iz Vlade dolaze neusklađene i proturječne izjave, u kojima premijer Andrej Plenković o sudbini Uljanika govori jedno a ministar gospodarstva Darko Horvat drugo, Živi zid je protiv IDS-ovog europarlamentarca Jakovčića Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) podnio prijavu zbog primanja naknade kao člana nadzornog odbora tvrtke Afarak Group te upozorio na sumnjivo porijeklo novca Darka Končara.

Premijer Andrej Plenković najavio je u subotu da ima još zainteresiranih za strateško partnerstvo u Uljaniku, a onda je nekoliko sati kasnije ministar gospodarstva Darko Horvat poručio da je rano govoriti o novim ulagačima.

-Imamo dojam da postoje i neki drugi akteri koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta - rekao je Plenković.

No ministar gospodarstva Darko Horvat je samo nekoliko sati kasnije demantirao premijera i poručio da je prerano govoriti o novim ulagačima.

-U ovom trenutku je, bez odluke nadzornog odbora i uprave, teško razgovarati o novim partnerima - pojasnio je ministar Horvat.

Novi nadzorni odbor Uljanika birat će se na glavnoj skupštini tvrtke, koja je sazvana tek za mjesec dana. Do tada Uljanik svojim radnicima treba isplatiti još jednu plaću za koju, očito je, nema novca.

Živi zid: Jakovčić prevario svoje birače

-Ivan Jakovčić prevario je svoje birače, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare Živog zida na temu prijave koju su podnijeli protiv IDS-ovog europarlamentarca Jakovčića Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) zbog primanja naknade kao člana nadzornog odbora tvrtke Afarak Group. 

Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum otvorio je pak pitanje porijekla novca poduzetnika Danka Končara, bivšeg CEO-a i sadašnjeg COO-a Afaraka.

Sinčić je najavio kako je riječ o novom koraku u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj. 

- Ivan Jakovčić se nalazio i dan-danas se nalazi u sukobu interesa. Primio je oko milijun kuna od tvrtke gospodina Končara. Mi smo takve aktivnosti prijavili OLAF-u (Europski ured za borbu protiv prijevara) - rekao je Sinčić.

Naglasio je da je Jakovčić tri-četiri mjeseca bio istovremeno i župan i u odboru Afaraka.

- A on je šurovao i poslovao s onime kojime uopće nije cilj nastaviti brodogradnju u Puli i Istre, to je gospodin Končar koji je bacio oko na nekretnine, i na dio gdje je Uljanik - rekao je Sinčić.

Naglasio je da je Jakovčić tri-četiri mjeseca bio istovremeno i župan i u odboru Afaraka.

-Jakovčić nije Europskom parlamentu prijavljivao visinu naknada kako je propisano pravilnikom, a sporna je i moralna kategorija jer je izabran da zastupa interese Hrvatske i Istre. Ne moramo vršiti pritisak na OLAF kao na hrvatske institucije koje su u simbiozi s vlastima. Očekujemo da će OLAF odraditi istragu, da će nas obavijestiti njihov predstavnik i obavijestit ćemo javnost o svim koracima naše prijave - rekao je glavni tajnik Živog zida Tomislav Lukanić.

Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum podsjetio je da je Danko Končar u Istri otvorio 30-ak tvrtki, a da su sve vlasništvo tvrtki iz egzotičnih zemalja, čiji su pak vlasnici, kako je rekao, ili Končar ili njegovi suradnici.

- On je potrošio u Istri gotovo 100 milijardi eura i kupio nekretnine, a na te nekretnine su se upisale egzotične tvrtke. Porijeklo tog novca se ne zna, on nikad nije rekao odakle mu novac - istaknuo je Grünbaum.

 

M.M.