Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je pod naslovom 'Europa je bila previše opuštena i previše naivna', objavio austrijski dnevnik Kleine Zeitung odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svojemu odrastanju u komunizmu i Jugoslaviji.

- Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen - kazala je predsjednica.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Europi, predsjednica odgovara da se 'društva brane od opasnosti izvana'.

- Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama - podsjetila je.

Osvrnula se i na položaj hrvatskih muslimana.

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje - izjavila je predsjednica.

Osvrnula se i na položaj Hrvata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

- Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor - kazala je te dodala kako ne poriče da u Hrvatskoj postoje 'i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju'.

Osvrnula se i na protuimigrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

- Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta - kazala je predsjednica.

Podsjetila je i na vlastito odrastanje u komunizmu.

- Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna - izjavila je predsjednica za austrijski Kleine Zeitung.

 

M.M.