Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, vrlo ozbiljno razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi, ali njegova definitivna odluka ovisi o nekoliko faktora, uključujući i razvoj situacije u HDZ-u.

U posljednje vrijeme Milanović je nešto aktivniji u javnosti, nedavno je održao i predavanje na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, piše Jutarnji list.

Bivši predsjednik SDP-a u stalnom je kontaktu sa svojim nekadašnjim suradnicima s kojima je sačuvao kontakte iz vremena aktivnog bavljenja politikom i upravo su oni čvrsta unutarstranačka oporba Davoru Bernardiću.

Kako se neslužbeno doznaje, često se konzultiraju s bivšim šefom kako bi ocijenili koje su šanse ako se na predsjedničkim izborima Milanović suprotstavi predsjednici Grabar-Kitarović, koja prema anketama ima uvjerljivu prednost.

Iz njegova kruga može se čuti da Milanović nikako ne može dopustiti da bude poražen jer bi to značio i definitivan kraj bavljenja politikom, a političke ambicije bivši šef SDP-a i dalje ima.

Tako suradnici bliski Zoranu Milanoviću kažu da se sve više hladi od ideje da se suprotstavi Kolindi Grabar-Kitarović odluči li se ona za drugi mandat, a kako će predsjednica to objaviti tek za sedam mjeseci, i Milanović, ali i krug koji ga podržava, od Ivana Čermaka do Ante Kotromanovića, imaju vremena procijeniti hoće li u uopće ići u utrku za Pantovčak ili ne.

Međutim, u djelu javnosti sve se otvorenije mogu čuti ocjene kako su medijski pokušaji političkog detroniziranja Milijana Brkića zapravo u funkciji slabljenja pozicije predsjednice Republike pred predsjedničke izbore.

- Ukoliko bi Nacional i Manolićeva skupina uspjeli prisiliti Andreja Plenkovića na obračun s Milijanom Brkićem, to bi oslabilo poziciju HDZ-a pred europske izbore i aktualne predsjednice u utrci za drugi mandat. Upravo s takvim razvojem događaja računa Zoran Milanović i krug koji ga podržava, kao i s predsjedničkom kandidaturom još jednog, nekad visokopozicioniranog, političara koji bi, tipujući na glasove konzervativaca i desnice, znatno oslabio izglede Kolindi Grabar Kitarović i otvorio put Zoranu Milanoviću - upozorava izvor blizak SDP-u.

Međutim, zasad je teško reći tko će biti SDP-ov kandidat. Pored Zorana Milanovića, kao SDP-ovi predsjednički kandidati spominju se Tonino Picula, Dalija Orešković, ali i sudac Mislav Kolakušić, koji sve više iskazuje političke ambicije.

 

M.M.