Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji u Zagrebu sudjeluje na Sastanku Srednjoeuropske inicijative, priopćio je predsjedničin ured.

Grabar-Kitarović je u razgovoru naglasila kako se vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama, istaknuvši kako pojedina otvorena pitanja ne bi smjela ograničavati našu suradnju.

Izražen je interes za daljnje jačanje dobrosusjedske suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske i infrastrukturne suradnje, posebice imajući u vidu i projekte Inicijative triju mora.

Sugovornici su se složili kako su manjine važna poveznica između naše dvije države te je izraženo obostrano zadovoljstvo njihovim položajem.

Grabar-Kitarović je naglasila potrebu izjednačavanja prava manjina u smislu davanja prava glasa predstavniku hrvatske manjine u Parlamentu Mađarske, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru.

Predsjednica je u ponedjeljak razgovarala i sa Sumu Chakrabartijem, predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji također boravi u Hrvatskoj na summitu Srednjoeuropske inicijative, priopćio je predsjedničin ured.

Chakrabartiju je predstavila potencijal luka Vukovar, Ploče i Rijeka, naročito u kontekstu izgradnje autoceste na Koridoru Vc i modernizacije željezničkog pravca do Rijeke.

M.M.