Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović istaknuo je u današnjoj saborskoj raspravi da se Izborni zakon u BiH može riješiti na dva načina. Jedan bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentu ili da cijela BiH bude jedna izborna jedinica u kojoj će Hrvati birati hrvatskog, Srbi srpskog, a Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Govoreći o Željku Komšiću, kazao je da je Komšić "pobačeni član SDP-a BiH i mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH"

-Ne radi se ovdje o ustavnoj obvezi ili o tomu je li prekršen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država - rekao je Hasanbegović.

Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja vidi u Daytonu a zagovara osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH.

-Zaštita Hrvata se ne donosi kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracija, to se postiže razboritim hrvatskim politikama kojih sada nema. Osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH koja radi Hrvatske mora biti stabilna. Od izbornog zakonodavstva, do stvarnog položaja Hrvata. Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dayton, a Izborni zakon samo derivat tog problema - rekao je Hasanbegović.

Dodao je da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama Izbornog zakona. 

-Ono što jest ostvarivo i što je minimum jest korjenita reforma izbornog zakona - istaknuo je.

Neizravno je pokušao osporiti činjenicu da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka.

-Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva titoističkog manipulatora i mahalskog prevaranta Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federacije. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci - rekao je Hasanbegović.

Kao drugi način vidi izbor članova u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Drugi način bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamenta - rekao je Hasanbegović, dodajući kako je to bilo predviđeno tzv. travanjskim paketom koja je svojevremeno srušena od strane neprincipjelne koalicije uz potporu iz Republike Hrvatske.

- Na tom pitanju razišli su se i akademik Dragan Čović i Božo Ljubić. Danas su opet zajedno - istaknuo je Hasanbegović.

Replicirajući na Hasanbegovićev istup zastupnik Božo Ljubić je pojasnio kako je tzv. travanjskim paketom bilo predviđeno gašenje instituta Doma naroda.

M.M.