Udruga veterana 4. gardijske brigade je priopćila kako ministar obrane Damir Krstičević, koji je bio i ratni zapovjednik te brigade, usprotivila se medijskim navodima kojima se poziva na Krstičevićevu smjenu zbog teškoća u nabavi borbenih zrakoplova iz Izraela.

Kako smatraju u toj Udruzi, silovita negativna kampanja protiv Krstičevića svakim je danom sve jača i bezobzirnija, a predvodi je, kako ocjenjuju, "nekoliko medija čija je urednička politika odavno isuviše jasna i konzistentna da bi nas iznenadila".

-Danas se pozivi na smjenu ministra i pamfleti u kojima ga se brutalno omalovažava izmjenjuju ne više na dnevnoj bazi, nego iz sata u sat - navodi se u priopćenju Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Udruga podsjeća kako je navodni Krstičevićev propust "ugovor o nabavi eskadrile borbenih zrakoplova koji nije niti potpisan".

-Podsjećamo da je ministar Krstičević kao ministar obrane, a na temelju preporuke stručnog tima, dao prijedlog Vladi za prihvaćanje ponude Države Izraela i nabavu 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16 Barak sa svom opremom, naoružanjem, dijelovima i svim ostalim elementima koji su bili integralni dio ponude - dodaje se u priopćenju.

Također se napominje kako je "problem 'navodno u tome' što je Država Izrael, u koju se svi zaklinju kao ozbiljnu državu, dostavila ponudu (vojnih zrakoplova) koju nije na vrijeme i do kraja ispregovarala sa svojim najvećim vojnim partnerom - Sjedinjenim Američkim Državama".

-I zanimljivo, najviše blata za navodni krah nabave zrakoplova po njemu nabacuju baš oni isti koji su tvrdili da nam borbeno zrakoplovstvo uopće ni ne treba - stoji u priopćenju.

Po mišljenju te udruge, za one koji traže Krstičevićevu smjenu problem su njegove inicijative i potezi jer se "drznuo vratiti vojsci dostojanstvo i čast i usudio ojačati sustav sigurnosti, koji je tako predano zanemarivan" te je imao "dovoljno hrabrosti i odlučnosti zagristi vrući krumpir kakav je nabava borbenih jurišnih zrakoplova".

U priopćenju Udruga veterana 4. gardijske brigade se također ističe se da Hrvatska tom "zločestom kampanjom može izgubiti ministra koji je prvi imao snage za tešku odluku, odluku koja je odgađana cijelo desetljeće, odluku čiji je izostanak gotovo doveo u pitanje opstanak našega borbenog zrakoplovstva".

-Može izgubiti ministra koji je napokon krenuo povezati sve sastavnice sigurnosnog sustava te ih učiniti bržima i operativnijima. Prvi rezultati su već vidljivi. Može izgubiti ministra koji je napokon vratio dostojanstvo i čast hrvatskom vojniku, koji je Hrvatsku vojsku vratio u Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče - dodaje se u priopćenju.

Udruga podsjeća kako se u mandatu ministra Krstičevića dogodilo i nekoliko lakših nesreća i nekoliko stegovnih prijestupa koji su pod istragom ili su već sankcionirani.

-Nesreće i incidenti su se događali, događaju se i događat će se u svim područjima ljudske djelatnosti. U vojsci još i više s obzirom na narav vojničkog posla. Problem bi bio da se propuste i nedisciplinu ne sankcionira na odgovarajući način, što je po svemu sudeći u ovim slučajevima učinjeno - smatraju u Udruzi.

Po tumačenju iz te udruge, "ministru Krstičeviću događa se 'javni linč', a tolika količina nabacivanja prljavštine nije primjerena nikomu, pogotovu ne ratom heroju i velikom zapovjedniku pobjedničke Hrvatske vojske i pogotovu ako nije potkrijepljena nijednim uvjerljivim argumentom".

-Pa čak i ako su ovo napadi na Vladu, nije pošteno da se to radi preko njegovih leđa- poručuju iz Udruga veterana 4. gardijske brigade.

M.M.