Nekadašnji zastavnik JNA i Mostov ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, žestoko se obrušio na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Ne štedeći niti predstavnike državnog vrha Republike Hrvatske, ovaj nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru iznosi tvrdnje koje su izvorno plasirane preko sarajevskih medija a u hrvatski medijski prostor plasirane su preko velikobošnjačkih lobističkih krugova, Stjepana Mesića, Vesne Pusić i Ivana Pernara.

-Izbor gospodina Komšića rezultat je gubitničke politike Čovića i njegovog HDZ-a, a ne urote Bošnjaka kojom Čović prevarantski pravda svoj politički neuspjeh koji se jasno iščitava iz stanja životnih prostora Hrvata u BiH, ali i stanja ukupne BiH kojom je predsjedao donedavno. Stvarni problem Hrvata u BiH isti je kao kod svih ostalih naroda koji žive u BiH. To je nepodnošljivo nizak životni standard i egzistencijalna neizvjesnost, a ne neka međusobna urota naroda između sebe na koje upućuje Čović, ali i Dodik i Izetbegović - istaknuo je Orepić u razgovoru za portal Direktno.hr.

Prvi korak prema boljoj budućnosti Hrvata u BiH Orepić vidi u "nestanku Čovića iz političkog života BiH, ali i RH".

-Znači, prvi korak prema boljoj budućnosti Hrvata u BiH je nestanak Čovića iz političkog života BiH, ali i RH. Naravno i svih onih iz BiH i RH koji hrane i održavaju njegovu ucjenjivačku, utjerivačku politiku. Kažem i RH, jer je s rukama svojih pulena u Hrvatskom saboru “štitonoša” parlamentarne većine. Njegovi puleni nisu samo gospoda Ljubić i Raguž, već svi oni koji u svojoj glasačkoj strukturi imaju presudne fiktivne glasove. Takvih je minimalno četiri do šest sabornika. To je “sila” koja je omogućila da RH u liku i djelu Čovića ima “svoga” akademskog građanina. Kao i da se taj isti Čović nesmetano odazove i bude nazočan na Dodikovu derneku neki dan. Na stvarnu veličinu problema tek ukazuje činjenica da je na istom derneku nazočio i hrvatski veleposlanik u BiH - tvrdi Orepić.

Kritika nije poštedio ni predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović ali ni svog nekadašnjeg stranačkog šefa Božu Petrova.

-Gospodinu Plenkoviću svojstven politički pragmatizam u ishodištu je njegove potpore Čoviću. Tu je, naravno i predsjednica RH koja je u istoj političkoj strukturi s Čovićem. Toj “sili” nažalost, pridružio se i Petrov i povukao Most sa sobom u klasične klijentelističke vode desničarske boje. To je vidljivo i iz njegovog prešućivanja Čovićevog odlaska na Dodikov dernek. Taj Čovićev potez nije ga potaknuo da izusti “persona non grata” u smjeru Čovića, kao što je to izgovorio Komšiću nakon objave izbornih rezultata u BiH. I svi ostali samozvani suverenisti i ''junaci s desna” mukom zamukoše. Zajednički interes nabrojanih paleta je usluga gospodina Čovića, s težištem na konfliktnoj politici i putu “svile” iz Srbije prema RH, što generira i hrani fiktivno glasačko tijelo u RH i manipulira njime. A ovi pak s ove RH strane pomognu bratskom Čovićevom HDZ-u kad je njemu potreba - zaključio je Petrov.

Podsjetimo, tezu kako većina Hrvata u BiH nije glasovala za Dragana Čovića prvi su plasirali velikobošnjački sarajevski mediji a u hrvatski medijski prostor ista je lansirana preko Stjepana Mesića i Vesne Pusić.

 

M.J.